Γιατί αποφεύγουμε πράγματα στην επιχείρηση και στη ζωή μας και τι να κάνουμε

  • Γνώμη

Υπάρχουν αρκετά πράγματα στην επιχείρησή μου που πραγματικά απολαμβάνω να κάνω. Για παράδειγμα, μου αρέσει να σχεδιάζω και να δημιουργώ τα επόμενά μου επιχειρηματικά βήματα, να εντοπίζω ευκαιρίες και να κάνω coaching συζητήσεις με τους πελάτες μου. Θα μπορούσα να περάσω όλη μου τη μέρα κάνοντας όλα αυτά τα πράγματα και να είμαι γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό.

Υπήρξαν όμως και στιγμές που απέφευγα κάποια άλλα πράγματα και  ειλικρινά θα προτιμούσα να αρχίσω να ασχολούμαι με τα λογιστικά μου παρά να τα βάλω μπροστά και να τα πραγματοποιήσω.

Ένας από τους λόγους που επέλεξα να αρχίσω τη δική μου επιχείρηση ήταν επειδή δεν χρειάζεται να κάνω πράγματα που δεν θέλω να κάνω. Σταμάτησα να λέω “ναι” σε καταστάσεις και πράγματα που δεν μου ταιριάζουν για το πώς θέλω να ζήσω και να εργαστώ. Αυτή όμως η ελευθερία μπορεί μερικές φορές να με κάνει να πω πολύ γρήγορα “Δεν το θέλω αυτό” ή “Δε μου αρέσει αυτή η ιδέα”. Οπότε αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν αποφάσιζα να φρενάρω αυτήν μου την τάση και να δω για ποιόν λόγο αποφεύγω να κάνω κάτι.

Για παράδειγμα, μέρος της εργασίας μου ως coach είναι να κάνω ραδιοφωνικές ενότητες. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει στη ζωή μου, δεν είχα ξαναμιλήσει δημόσια και μάλιστα να επιλέγω ένα θέμα και να το αναλύω προσφέροντας επιλογές στο κοινό με βάση το coaching και τη μεθοδολογία του. Τώρα, αυτό από μόνο του προκαλεί νευρικότητα σε ορισμένους, σωστά; Να μιλάς ζωντανά σε ένα κοινό που δεν το βλέπεις και δεν ξέρεις και τι σκέφτεται. Αν με γνωρίζετε, θα ξέρετε ότι μου αρέσει να γνωρίζω και να ακούω τους ανθρώπους και μέσω των coaching ερωτήσεων να δημιουργείται μια καινούρια ωφέλιμη πραγματικότητα για τους πελάτες μου. Και αυτό είναι πραγματικά πολύτιμο για εμένα!

Ωστόσο, παρατήρησα ότι όταν βρέθηκα στο ραδιόφωνο, οι συζητήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και δεν κολλούσα στις απαντήσεις μου ή σε αυτά που παρουσίαζα. Και όμως, υπήρξε ένα διάστημα που αντιστεκόμουν στο να μιλήσω δημόσια. Η ιδέα με έκανε να στρεσάρομαι. Σκεφτόμουν τι θα γίνει αν κολλήσω και δεν ξέρω τι να πω; Κι αν όλα όσα λέω μοιάζουν με ανοησίες ή δεν ενδιαφέρουν κανένα; Όταν το κοίταξα όμως πιο βαθιά, τότε κατάλαβα, πως αυτό που με στρέσαρε ήταν ότι σκεφτόμουν πάρα πολύ πως θα φανώ στους άλλους.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μόλις άρχισα να κάνω ραδιόφωνο η ενέργεια που είχα ήταν απίστευτη και ξέρω πως είναι το σωστό για την επιχείρησή μου.

Υπάρχουν λοιπόν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ξεκαθαρίσουμε εάν αυτό το αίσθημα -φόβου, νευρικότητας, αποστροφής, στρες, κτλ- είναι κάτι που μας εξυπηρετεί πραγματικά ή τελικά μπαίνει εμπόδιο για το που θέλουμε να φτάσουμε και τι θέλουμε να δημιουργήσουμε στη ζωή μας.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε πόσο το αποτέλεσμα αυτής της ιδέας θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το αίσθημα αβεβαιότητας ώστε να το κάνουμε. Έπειτα, να αναρωτηθούμε, αν αυτήν την ιδέα, την εργασία τη αποφεύγουμε επειδή νιώθουμε ανασφάλεια ή μήπως επειδή δεν συνάδει με τις αξίες και τα πιστεύω μας. Μπορούμε ίσως να κάνουμε κάτι άλλο; Και τέλος, να πειραματιστούμε και να εξετάσουμε τα αποτελέσματα.  Όταν τελικά κάνουμε ό,τι αποφεύγουμε, πώς νιώθουμε μετά; Και φυσικά, μην ξεχνάτε πως για να αλλάξουμε πρακτικά, χρειάζεται να αλλάξουμε και τον τρόπο που απευθυνόμαστε στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, δεν λέω στον εαυτό μου “Πρέπει να βγω στο ραδιόφωνο” αλλά “Μπορώ να βγω στο ραδιόφωνο”.

 

Συμπέρασμα

Μερικά πράγματα δεν θα σας ταιριάζουν για λόγους ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα. Ωστόσο, σκεφτείτε μήπως τα συναισθήματα που δημιουργούνται αποτελούν μέρος της διαδικασίας μάθησης νέων πραγμάτων: πειραματισμός, αβεβαιότητα, αποτυχία, κ.α. Η μάθηση μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα. Όμως, μείνετε με το συναίσθημα που νιώθετε και ερευνήστε κατά πόσο είναι κάτι που σας ωφελεί ή σας βλάπτει στην πορεία της επιχείρησής σας -και αποφασίστε ανάλογα.

 

ΥΓ: Μπορείτε να κατεβάσετε τον μικρό οδηγό “Απαλλαγείτε από την αναβλητικότητα” και να βρείτε τα βήματά σας ώστε να ολοκληρώσετε ό,τι σημαντικό έχετε να κάνετε.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

Photo by Prateek Katyal on Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visited 57 times, 1 visit(s) today