Τρεις τρόποι για να αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας

Μπορεί να νιώθεις πώς δεν ελέγχεις τη ζωή σου και πως αφήνεσαι να σε πάει όπου σε πάνε οι αποφάσεις και οι επιθυμίες άλλων. Για να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, όμως, χρειάζεται να ξέρεις ποιός είναι ο σκοπός σου στη ζωή.

Γιατί κάνεις ό,τι κάνεις;

Χρειάζεται να αναγνωρίσεις συνειδητά τι σε κάνει να ενθουσιάζεσαι, τι πραγματικά σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε μέρα χωρίς αναβολές, χωρίς στρες, χωρίς δυσφορία.

Ζώντας μια ζωή χωρίς σκοπό μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την ευημερία μας. Πολλές φορές, μάλιστα, βιώνουμε κάποιες καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με την έλλειψη σκοπού στη ζωή μας. Αναρωτηθείτε:


– Αισθάνεστε σαστισμένοι;
– Δυσκολεύεστε να κάνετε επιλογές και να πάρετε αποφάσεις;
– Συχνά νιώθετε κολλημένοι, αποπροσανατολισμένοι ή εγκλωβισμένοι;


Η ανακάλυψη του σκοπού στη ζωή μας μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις και να νιώθουμε λιγότερο σαστισμένοι, κολλημένοι και στρεσαρισμένοι.


Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας, δημιουργώντας τον σκοπό που θα σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί, πλήρεις και αυθεντικοί.

1. Ανακαλύψτε τα ταλέντα σας
Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Αρκετές φορές όμως τα ταλέντα μας καταπνίγονται ώστε να ακολουθήσουμε έναν πιο συνηθισμένο και αναμενόμενο τρόπο ζωής. Έτσι, μπορεί να φτάσουμε σε αρκετά ώριμη ηλικία και ακόμα να μην γνωρίζουμε τι απολαμβάνουμε στη ζωή.


Ξυπνάτε κάθε πρωί γνωρίζοντας ότι θα περάσετε την ημέρα με κάτι που αγαπάτε πραγματικά; Το βράδυ, όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι, αισθάνεστε ήρεμοι και πλήρεις που περάσατε την ημέρα κάνοντας εργασίες που (αν και ήταν κουραστικές) αξιοποιούσαν τα ταλέντα, τις δυνάμεις σας και την κλίση σας; Η αφοσίωση σε κάποια εργασία είναι το αποτέλεσμα της απόλαυσης που νιώθουμε και το στρες μια πολύ σοβαρή ένδειξη πώς ίσως αυτό με το οποίο ασχολούμαστε δεν μας ενδιαφέρει.


Ρωτήστε τον εαυτό σας:
– Τι απολαμβάνω να κάνω;
– Με ποιές ομάδες θέλω να μοιράζομαι τα ταλέντα μου;
– Σε ποιές καταστάσεις νιώθω πώς χάνω την αίσθηση του χρόνου;

2. Προσδιορίστε τις αξίες σας
Οι αξίες σας υποστηρίζουν τις ενέργειές και τις αποφάσεις μας. Είναι η βασική μας κινητήρια δύναμη και αυτό που έχει σημασία για εσάς στη ζωή. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημιουργικότητα, η δικαιοσύνη, η ισότητα και η καλοσύνη και τόσες άλλες αποτελούν μια πολλή καλή ένδειξη για το τι σας συνεπαίρνει στη ζωή και σας κινητοποιεί. Ο σκοπός στη ζωή σας ενσαρκώνει όλες τις αξίες που σας χαρακτηρίζουν.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:
– Ποιές είναι οι δέκα αξίες που με χαρακτηρίζουν;
– Από τις δέκα αξίες ποιές είναι οι πέντε που με χαρακτηρίζουν;
– Από τις πέντε αξίες ποιά είναι εκείνη η πρώτη αξία που είναι η πιο σημαντική για εμένα στη ζωή;

3. Ορίστε στόχους συνδεδεμένους με τον σκοπό σας
Οι στόχοι και ο σκοπός δεν είναι συνώνυμοι. Οι στόχοι είναι τα συγκεκριμένα επιτεύγματα που εξυπηρετούν τον σκοπό σας. Για παράδειγμα, ένας από τους σκοπούς της ζωής σας μπορεί να είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Ένας στόχος που θα σας βοηθήσει να εκπληρώσετε αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση μιας εκστρατείας για τον καθαρισμό μιας παραλίας, ή το να μιλήσετε στο παιδί σας για την ανακύκλωση.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:
– Ποιοι είναι ορισμένοι στόχοι που θα μπορούσα να πετύχω τον επόμενο χρόνο και που θα με βοηθήσουν να εκπληρώσω τον σκοπό μου;
– Τα επόμενα πέντε χρόνια;
– Όλη μου τη ζωή;


Απαντήστε δίνοντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες και ημερομηνίες εκτέλεσης στόχων (χρονοδιαγράμματα).

Για να νιώθουμε ευτυχισμένοι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την επίτευξη των στόχων – είναι απαραίτητο να μάθουμε ποιός είναι ο σκοπός μας στη ζωή – και αυτό να το εκφράζουμε στην καθημερινότητά μας.
Το να ανακαλύψουμε τον σκοπό στη ζωή μας λοιπόν δεν είναι ένα ερώτημα για φιλοσόφους αλλά για όλους τους ανθρώπους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν την ευτυχία τους.


Όποτε νιώθετε έτοιμοι, μπορώ να σάς βοηθήσω με τους εξής τρόπους:


1. Με το coaching πρόγραμμα “Ανακάλυψε τον σκοπό σου στη ζωή”.
Πρόκειται για πρόγραμμα coaching 1:1 τεσσάρων εβδομάδων. Έχει συγκεκριμένη δομή και βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιοποιώντας την καλύτερη δυνατή γνώση που παρέχει η επιστημονική έρευνα στην coaching ψυχολογία (coaching psychology), σε αρμονία με το ιδιαίτερο προφίλ σου.


2. Ακολουθήστε με στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα τελευταία νέα και άρθρα

3. Επικοινωνήστε μαζί μου στο
starakilifecoaching@gmail.com | Τηλ 6980481821
και ρωτήστε με για ατομικές συνεδρίες coaching – σεμινάρια – εταιρικά προγράμματα

Visited 68 times, 1 visit(s) today