Πώς σχετιζόμαστε με τα συναισθήματα: οι 6 αρχές

  • Evidence Based

Επηρεαζόμαστε περισσότερο από τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τα συναισθήματά παρά από τα ίδια τα συναισθήματά μας (Bond et al., 2006). Υποφέρουμε περισσότερο επειδή προσπαθούμε να αποφύγουμε τα συναίσθηματα παρά από τα ίδια τα συναίσθηματα (McCracken, 1998).

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε να επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά συναισθήματα, εστιάζοντας σε 6 αρχές (Hayes et al. ., 1999; Bond and Flaxman, 2006) οι οποίες μας βοηθούν να ανακτήσουμε την ενέργειά μας (Baer, 2003; Hayes et al., 2006) και να παλέψετε για τα όνειρά μας.

  1. Άφησε το συναίσθημα να έρθει και να φύγει

Αντί να προσπαθούμε να το αρνηθούμε, να το αντικαταστήσουμε με ένα χαρούμενο συναίσθημα ή να αποδείξουμε ότι δεν ισχύει, το αφήνουμε να έρθει και να φύγει. Το συναίσθημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αντίδραση του  μυαλού σε προηγούμενες δυσάρεστες εμπειρίες που θυμόμαστε. Τώρα υπάρχει, μετά δεν υπάρχει.

  1. Αποδέξου ότι δεν έχεις τον έλεγχο

Αντί να πολεμάς το μυαλό σου να μην νιώσεις κάπως, αποδέξου ότι δεν έχεις τον έλεγχο για τίποτα άλλο παρά μόνο για το πώς θα ανταποκριθείς δηλαδή, τι θα κάνεις με αυτό που αισθάνεσαι -θες να τα παρατήσεις ή να συνεχίσεις ό,τι και να αισθάνεσαι;

  1. Συγκεντρώσου στο εδώ και τώρα

Συχνά παλεύουμε με στο μυαλό μας με επικριτικά και προσβλητικά σχόλια, με γνώμες που δεν ζητήσαμε. Δυστυχώς, έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την αξία μας με τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Εμείς όμως έχουμε το εδώ και το τώρα και σε αυτό θέλουμε να εστιάσουμε. Σημασία έχει κατά πόσο εμείς αγαπάμε και αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε. Οι επιλογές που κάνουμε τώρα καθορίζουν το μέλλον.

  1. Διάκρινε τι είναι πραγματικά μόνιμο

Στη ζωή έχουμε πολλούς ρόλους και ταμπέλες για να περιγράψουμε τους εαυτούς μας. Αυτοί οι ρόλοι και οι ταμπέλες είμαι μέρος μιας ιστορίας που συνεχώς αλλάζει. Καθώς διανύουμε τη ζωή, το σώμα αλλάζει, οι σκέψεις αλλάζουν, αλλάζουν τα συναισθήματά, αλλάζουν οι ρόλοι, αλλά εσύ που παρατηρείς είσαι η μόνη σταθερά. Δεν είμαστε οι ταμπέλες και οι ρόλοι που επιλέγουμε ή μας ανατίθενται. Δεν είμαστε η γνώμη των άλλων. Μπορούμε και έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε.

  1. Μάθε τι είναι σημαντικό

Βαθιά στην καρδιά σου, πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου;  Τι θέλεις να κάνεις με τον σύντομο χρόνο σου σε αυτόν τον πλανήτη; Οι αξίες είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε -περιγράφουν πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε σε συνεχή βάση και δίνουν νόημα στη ζωή μας. Πόσο η αναξιότητα σε βοηθάει να ζήσεις αυτά που θέλεις;

  1. Ζήσε αληθινά και μη χάνεις χρόνο και ενέργεια

Αυτό σημαίνει ανάληψη αποτελεσματικής δράσης, με γνώμονα τις αξίες σου. Είναι καλό να γνωρίζουμε τις αξίες σου, και αυτές να συμφωνούν με τις καθημερινές σου πράξεις. Μόνο τότε η ζωή γίνεται πλούσια, γεμάτη και ουσιαστική. Πώς θέλεις να ζήσεις;

Μια τελευταία λέξη

Hill & Oliver (2019): Δεν είναι η παρουσία ανεπιθύμητων σκέψεων και συναισθημάτων που είναι προβληματική και μας εκτροχιάζει στη ζωή, είναι ο τρόπος με τον οποίο τείνουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά. Είναι η παρόρμηση να απωθήσουμε, να αρνηθούμε, να παλέψουμε μαζί τους ή να αποφύγουμε καταστάσεις στις οποίες μπορεί να προκληθούν που μας κρατά κολλημένους.

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κλείστε μια 30λεπτη δωρεάν συνάντηση μαζί μου και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε!

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Αν θέλετε να μάθετε με ποιόν τρόπο μπορώ να σάς βοηθήσω και πώς εργάζομαι, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τον οδηγό “Αναζητώντας Coach”

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο Νewsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

Photo by Content Pixie on Unsplash

 

Visited 122 times, 1 visit(s) today