Πώς αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές σκέψεις

  • Evidence Based

Έχουμε ανατραφεί να πιστεύουμε πως οι αρνητικές σκέψεις δεν πρέπει να έχουν θέση ούτε στην εργασία ούτε στην προσωπική μας ζωή. Θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, να εκπέμπουμε δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, καταπνίγοντας κάθε είδους αρνητικότητα κάθε ώρα, κάθε στιγμή.

Όλοι οι υγιείς άνθρωποι όμως διαθέτουν μια εσωτερική ροή σκέψεων που περιλαμβάνει και σκέψεις που είναι δυσάρεστες. Αυτός είναι και ο σκοπός του εγκεφάλου μας, να προβλέψει και να προστατεύει από πιθανούς κινδύνους και προβλήματα.

Οι τεχνικές ελέγχου που έχουν επινοηθεί δεν λειτουργούν. Η έρευνα δείχνει ότι η προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν ή να αγνοηθούν οι αρνητικές σκέψεις εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση τους. Οι αρνητικές σκέψεις γυρίζουν πιο “άγριες”. Αποτέλεσμα να αποφεύγουμε καταστάσεις και να χάνουμε ευκαιρίες στη ζωή μας, προσπαθώντας να ζήσουμε με ηρεμία.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για μια νέα προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από την αποδοχή των αρνητικών σκέψεων οι οποίες είναι έξω από τον έλεγχο μας και τη δέσμευση να ζήσουμε μια ζωή σύμφωνα με τις αξίες μας, “αγκαλιάζοντας” τους φόβους μας και ακολουθώντας την καρδιά μας.

  1. Αναγνωρίστε πότε σας συμβαίνει

Παρατηρήστε πότε κολλάτε σε αρνητικές σκέψεις. Υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια όπως ότι η σκέψη σας γίνεται άκαμπτη και επαναλαμβανόμενη, φέρνοντας στη μνήμη σας εμπειρίες από το παρελθόν στο παρόν ξανά και ξανά. Ποιά είναι τα ερεθίσματα;

  1. Ονομάστε τις σκέψεις για αυτό που πραγματικά είναι

Ονομάστε τη σκέψη ως μια σκέψη. Το πρόβλημα δεν είναι οι σκέψεις αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις ερμηνεύουμε. Για παράδειγμα, επειδή σκεφτόμαστε ότι είμαστε αποτυχημένοι (σκέψη) σημαίνει ότι είμαστε αποτυχημένοι (γεγονός). Αντί να λέτε “είμαι ένας αποτυχημένος” πείτε “αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η σκέψη πως είμαι ένας αποτυχημένος”. Αυτή η επισήμανση – η απόσταση- επιτρέπει να δείτε τις σκέψεις για αυτό που είναι: παροδικές πηγές πληροφόρησης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ή όχι για τη ζωή σας.

  1. Αποδεχτείτε τις σκέψεις

Αν σας ζητήσω να μην σκεφτείτε μια αρκούδα, βάζω στοίχημα ότι θα σκεφτείτε μια αρκούδα. Αυτό σημαίνει ότι έλεγχος της σκέψης δεν υπάρχει. Και συμβουλές όπως “μην το σκέφτεσαι” δεν πιάνουν. Οπότε, αποδεχτείτε τις σκέψεις σας και ακούστε τις πληροφορίες που σας δίνουν. Αν πιστέψετε τις σκέψεις σας τι θα κάνετε; Πάρτε 10 βαθιές αναπνοές και μην κρίνετε αν η σκέψη είναι σωστή ή λάθος. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει, αλλά δεν θα σας κάνει απαραίτητα να νιώσετε ευτυχία.

  1. Κρίνετε τη λειτουργικότητα της σκέψης

Αν μια σκέψη σας προκαλεί στρες απόδοσης και σας κάνει να αποφεύγεται να ασχολείστε με την εργασία σας, πόσο αυτό θα σας εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα καθώς και βραχυπρόθεσμα; Θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε και άλλους στην κατεύθυνση που προάγει έναν συλλογικό σκοπό; Σας βοηθάει να δημιουργήσετε τη ζωή και την εργασία που θέλετε; Αν πιστέψετε τις σκέψεις σας, πόσο ταιριάζει με το πώς θέλετε να ζήσετε;

Μια τελευταία λέξη

Οι αρνητικές σκέψεις είναι ένα είδος αυτοπροστασίας που ο εγκέφαλος θέτει κάθε μέρα σε λειτουργία για την επιβίωσή μας. Ο έλεγχος της σκέψης δεν πιάνει. Μια πιο χρήσιμη προσέγγιση είναι να κρίνουμε πόσο χρήσιμα είναι αυτά που μας λέει το μυαλό μας. Ακούστε τι λέει το μυαλό σας, και δράστε αναλόγως με το πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας!

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κλείστε μια 30λεπτη δωρεάν συνάντηση μαζί μου και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχετε περισσότερα χωρίς το στρες και την εξουθένωση!

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Αν θέλετε να μάθετε με ποιόν τρόπο μπορώ να σάς βοηθήσω και πώς εργάζομαι, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τον οδηγό “Αναζητώντας Coach”

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

 

Βιβλιογραφία

David, S. and Congleton, C. Emotional Agility. In series Emotional Intelligence. Self-Awareness. Harvard Business Review Press.

Hayes, S. C., Strosahl, K., and Wilson, K. G. (1999). Acceptance and Commitment Therapy: An Experiential Approach to Behavior Change. New York, NY: Guilford Press.

Hayes, S. C., Luoma, J. B., Bond, F. W., Masuda, A., and Lillis, J. (2006). Acceptance and commitment therapy: model, processes and outcomes. Behav. Res. Ther. 44, 1–25. doi: 10.1016/j.brat.2005.06.006

 

 

 

 

Visited 38 times, 1 visit(s) today