Αποδοχή: το κλειδί για προσωπική ανάπτυξη

Πολλά άρθρα αυτοβοήθειας, ευεξίας και ψυχολογίας μιλούν για τα βήματα προς την προσωπική ανάπτυξη. Αλλά από την εμπειρία μου μόνο ένα είναι το κλειδί. Και συνήθως αγνοείται και υποτιμάται. Ποιό είναι αυτό;

Η άνευ όρων αποδοχή του εαυτού μας

Η ουσιαστική αλλαγή και η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι κάτι εύκολο επειδή έχουμε μάθει πως για να αλλάξουμε θα πρέπει πρώτα να αρνηθούμε αυτό που είμαστε. Να συγκριθούμε, να βρούμε λάθη, να επιπλήξουμε τον εαυτό μας σαν μικρό παιδί, να τον στερήσουμε από την απόλαυση, να τον πιέσουμε, να τον στριμώξουμε, να τον βάλουμε με λίγα λόγια σε ένα νάρθηκα για να αναπτυχθεί σωστά και έτσι όπως πρέπει και σύμφωνα με κάποιο πρότυπο ομορφιάς, επιτυχίας, πλούτου, κ.ο.κ.

Και αναρωτιέστε τώρα.. Πώς θα αλλάξω αν αποδεχτώ αυτό που είμαι; Η αλλαγή δεν έρχεται όταν εντοπίζουμε τα λάθη μας και πού δεν είμαστε αρκετά καλοί;

Και απαντώ: Γιατί να μην αποδεχτείτε πλήρως τον εαυτό σας όπως είστε και να αφοσιωθείτε παράλληλα στη δια βίου ανάπτυξη; Μπορείτε να απολαύσετε και τα δύο.

Για να επιτύχουμε την ουσιαστική αλλαγή και την προσωπική ανάπτυξη χρειάζεται να διακρίνουμε το πώς είμαστε (κατάσταση, απόδοση) από το ποιοί είμαστε (ο εαυτός μας).

Η αποδοχή του εαυτού συμβάλει στην ουσιαστική αλλαγή επειδή ξέρουμε ποιοί είμαστε ανεξάρτητα από την απόδοση, την σύγκριση με κάποιο πρότυπο και τις όποιες εξωτερικές καταστάσεις. Με την αποδοχή δεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είμαστε, αποδεχόμαστε εκείνο το μοναδικό και ανεπανάληπτο συνδυασμό δυνάμεων και αδυναμιών, την ιστορία και την εμπειρία μας, το καλό, το όχι τόσο καλό και το κακό, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αποδοχή εαυτού σημαίνει να βλέπεις ότι σε όλο αυτό τον πολύπλοκο συνδυασμό, έχουμε αξία, αξίζουμε, είμαστε αρκετά καλοί και έχουμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας τέσσερεις συνήθειες που χρειάζεται να σταματήσετε αν θέλετε να αρχίσετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας και να θέσετε τα θεμέλια για την ουσιαστική αλλαγή.

1. Σταματάω να νιώθω ντροπή

Η ντροπή είναι το συναίσθημα εκείνο με το οποίο εσωτερικεύουμε τα λάθη μας, τα μειονεκτήματά μας και τις ατέλειές μας, κάνοντας μας να πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε την αγάπη και την αποδοχή για αυτό που είμαστε. Βιώνουμε καθημερινά την ντροπή σε προσωπικό επίπεδο και η κουλτούρα μας στέλνει συνεχώς μηνύματα ντροπής. Με την ντροπή “κινητοποιούμαστε” να εναρμονιστούμε με κάποιο κυρίαρχο πρότυπο. Για παράδειγμα, η διαπόμπευση του σώματος (body-shaming) αποτελεί έναν από τους αναρίθμητους τρόπους να αρχίσουμε να νιώθουμε ντροπή και να πιστέψουμε πως δεν αξίζουμε να χαρούμε το σώμα μας εξαιτίας της εικόνας του.   

Ρώτα τον εαυτό σου: Από πού προέρχεται η ντροπή; Πόσο θέλω να εναρμονιστώ με το κυρίαρχο πρότυπο;

2. Σταματάω να μιλάω υποτιμητικά στον εαυτό μου

Είμαι “ανίκανος”, “βλάκας”, “άσχημος”, “τεμπέλης”, “γέρος” και άλλοι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απευθύνονται προς τον εαυτό μας, και μάλιστα καθημερινά, με πρόθεση να επιπλήξουμε εμάς τους ίδιους. Αυτή η συμπεριφορά μαθημένη από τα παιδικά μας χρόνια ειδικά για όσους έζησαν και ανατράφηκαν σε ένα πολύ επικριτικό, απαιτητικό και αυστηρό περιβάλλον, αποτελεί τροχοπέδη στην προσωπική ανάπτυξη. Η φωνή του εσωτερικού κριτή λειτουργεί άλλοτε ως “κίνητρο” για να (μην) κάνουμε κάτι ή ακόμα και ως προετοιμασία για τα αρνητικά σχόλια που πιστεύουμε πως θα ακούσουμε, αν αλλάξουμε.

Ρώτα τον εαυτό σου: Τι χρειάζομαι να ακούσω τώρα ώστε να δείξω αγάπη και κατανόηση στον εαυτό μου;

3. Σταματάω να πιστεύω ότι είμαι ελαττωματικός

“Το σώμα μου είναι άσχημο”, “η δουλειά μου δεν είναι υψηλού προφίλ”, “τα χρόνια έχουν περάσει”.. κάθε μέρα, κάθε ώρα μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς, εργασίας, ζωής που διατίθενται άφθονα μέσα στην κοινωνία, την κουλτούρα, τα ΜΜΕ και ΜΚΔ, ακόμα και μέσα στην παράδοση κάθε οικογένειας (π.χ., “έτσι το κάνουμε εμείς”, “έτσι είμαστε εμείς”). Μαθαίνουμε να πιστεύουμε πως η ζωή μας είναι περίπου σαν τα smart phone που χρειάζονται αναβάθμιση. Μαθαίνουμε να πιστεύουμε πως είμαστε ελαττωματικοί. Πως τα λάθη και οι αποτυχίες μάς προσδιορίζουν ως ανθρώπους.

Ρώτα τον εαυτό σου: Αν δεν προσαρμοζόμουν στα πρότυπα ζωής που μου προσφέρονται από τους άλλους, πώς θα διαμόρφωνα εγώ τη ζωή μου;

4. Σταματάω να προδίδω τον εαυτό μου

Συχνά παραπονιόμαστε ότι μας προδίδουν οι άλλοι, αλλά αν κοιτάξει κάποιος πιο βαθιά θα ανακαλύψει πως είμαστε οι πρώτοι που προδίδουμε τον εαυτό μας. Προδίδουμε τον εαυτό μας όταν συνειδητά ή ασυνείδητα δεν δίνουμε σημασία στις ανάγκες μας, στις αξίες μας, στις επιθυμίες μας. Όταν συρρικνωνόμαστε συναισθηματικά και πνευματικά για να μην ξεβολέψουμε κάποιους. Όταν δεν αποφασίζουμε για εμάς. Όταν φοβόμαστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να υπερασπιστούμε την γνώμη μας.

Ρώτα τον εαυτό σου: Από πού θα αρχίσω να υποστηρίζω τον εαυτό μου; Πότε θα σταματήσω να παρέχω αποδείξεις για το ποιός είμαι;

Η αληθινή αποδοχή του εαυτού μας είναι άνευ όρων. Αν δεν αποδεχτούμε τον εαυτό μας χωρίς όρους, “αλλά”, “ίσως” και “αν” θα έχουμε συνεχώς την ανάγκη να τον κρύψουμε, να τον διορθώσουμε και να πιστέψουμε πως δεν αξίζει (not-good-enough). Θα είμαστε συνεχώς σε σύγκρουση με αυτό που είμαστε και η προσωπική ανάπτυξη θα μοιάζει βουνό. Τα λόγια που θα λέτε στον εαυτό σας δεν θα είναι ενθαρρυντικά, αλλά πικρόχολα σχόλια και άδειες λέξεις που δεν θα μπορούν να κρύψουν την αυτό-αμφισβήτηση ή ακόμη και την αίσθηση μίσους και αηδίας που έχετε για τον εαυτό σας.

Η ομορφιά της αποδοχής του εαυτού μας είναι ότι μας ενθαρρύνει να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας αναζητώντας νέες εμπειρίες χωρίς φόβο και επίκριση ακόμα και αν αποτύχουμε. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι απελευθερωτική επειδή αφαιρεί την ανάγκη να συγκρινόμαστε με τους άλλους!

Όποτε νιώθετε έτοιμοι,  μπορώ να σάς βοηθήσω με τους εξής τρόπους:

1. Με το coaching πρόγραμμα “Ανακάλυψε τον σκοπό σου στη ζωή”.

Πρόκειται για πρόγραμμα coaching 1:1 τεσσάρων εβδομάδων. Έχει συγκεκριμένη δομή και βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιοποιώντας την καλύτερη δυνατή γνώση που παρέχει η επιστημονική έρευνα στην coaching ψυχολογία (coaching psychology), σε αρμονία με το ιδιαίτερο προφίλ σου.

2. Ακολουθήστε με στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

3. Επικοινωνήστε μαζί μου στο

starakilifecoaching@gmail.com | Τηλ 6980481821

και ρωτήστε με για ατομικές συνεδρίες coaching, σεμινάρια και εταιρικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Visited 105 times, 1 visit(s) today