Σταμάτα να θέτεις στόχους με τον παραδοσιακό τρόπο

Η στοχοθεσία είναι ένα από τα πιο συχνά αιτήματα στο coaching. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας ακόμα δραματικής χρονιάς ανυπομονούμε να θέσουμε νέους στόχους και να αρχίσουμε με ανανεωμένη διάθεση. Όταν όμως θέτουμε στόχους για το νέο έτος, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση των αδυναμιών που αντιλαμβανόμαστε και στην επίτευξη της επιτυχίας με βάση εξωτερικά κριτήρια. Κάπως έτσι, η στοχοθεσία χάνει τον σκοπό της και καταλήγουμε να νιώθουμε δυσάρεστα ακόμα και όταν ο στόχος επιτυγχάνεται.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη στοχοθεσία ως εμπόδιο και για το πώς να θέτεις στόχους με τρόπο που θα μας ικανοποιεί χωρίς εξουθένωση και συναισθηματική σύγχυση.

Παραδοσιακές αντιλήψεις για τη στοχοθεσία ως εμπόδιο

Συχνά οι αντιλήψεις που έχουμε μπαίνουν εμπόδιο στην επίτευξη κάποιου στόχου. Μερικές από αυτές είναι:

  • Πιστεύουμε πως η στοχοθεσία έχει μόνο δυο στάδια: θέτω έναν στόχο και προχωρώ στην υλοποίησή του.
  • Θεωρούμε πως οι αποτυχίες είναι αποδείξεις ότι ο στόχος δεν είναι επιτεύξιμος ή εμείς είμαστε παντελώς ανίκανοι.
  • Ακολουθούμε εξωτερικά κριτήρια για να επιλέξουμε έναν στόχο.
  • Θέτουμε μη ρεαλιστικά κριτήρια επιτυχίας.
  • Ξεκινάμε να υλοποιούμε χωρίς να έχουμε κάνει απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.
  • Δεν γνωρίζουμε ποιές δυνάμεις του χαρακτήρα μας και πώς θα συμβάλλουν στη στοχοθεσία.
  • Συνδέουμε τον στόχο με την απόδοση/αποτέλεσμα και όχι και με το συναίσθημα -πώς θέλουμε να νιώθουμε καθώς εργαζόμαστε για τον στόχο.

Πώς θέτουμε στόχους

Στοχοθεσία σημαίνει δυο πράγματα, καλλιέργεια νέων αντιλήψεων και ευθυγράμμιση (συνταίριασμα) προσωπικών αξιών με δράσεις για έναν στόχο. Η στοχοθεσία μπορεί να αυξήσει την απόδοσή μας υπό προϋποθέσεις δηλαδή αν μπορούμε να:

  • διακρίνουμε τους στόχους από τις αξίες: να αποσαφηνίσουμε ποιές αξίες μας καθοδηγούν και μάς εμπνέουν, φροντίζοντας οι στόχοι να είναι συμβατοί με τις αξίες μας. Διαφορετικοί στόχοι μπορεί να ικανοποιούν μια αξία μας.
  • γινόμαστε ευέλικτοι: ο στόχος δεν είμαστε εμείς. Ο στόχος αποτελεί την ενσάρκωση των αξιών μας. Αυτό σημαίνει πως μια αξία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και με άλλον στόχο και σύνολο δράσεων. Για παράδειγμα, η φροντίδα του εαυτού (αξία) μπορεί να πραγματοποιηθεί με το να πηγαίνω στο γυμναστήριο (στόχος) ή και με το να βρω μια εργασία που δεν με εξουθενώνει (στόχος).
  • αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε: κατανοούμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας καθώς εργαζόμαστε για τον στόχο. Δεν έχουμε να αποδείξουμε σε κανέναν κάτι, πιέζοντας τον εαυτό μας για την επίτευξη κάποιου στόχου.
  • αποδεχόμαστε την αποτυχία: η αλλαγή που επέρχεται δεν είναι μια αδιατάρακτη ευθεία γραμμή προς τον στόχο. Λάθη γίνονται, απογοητεύσεις και εκπλήξεις έρχονται. Η αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα εγκατάλειψη στόχου ή λάθος στόχο.
  • εστιάζουμε στον στόχο φροντίζοντας να συνδέεται με ένα γενικότερο σκοπό και νόημα στη ζωή μας και να . Αν θέλω να είμαι καλός άνθρωπος, ο στόχος μου μπορεί να είναι να είμαι καλός με τους συνεργάτες μου, με τα παιδιά μου, κ.ο.κ.
  • διατηρούμε τον ενθουσιασμό επαναφέροντας στη σκέψη μας τον γενικότερο σκοπό που ο στόχος εκπληρώνει κάθε φορά που πιστεύουμε πως χάνουμε το κουράγιο μας. Το “γιατί” κάνω κάτι πρέπει να είναι ισχυρότερο από τις έννοιες και τις απογοητεύσεις μας.

 

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

Visited 67 times, 1 visit(s) today