Από το χωράφι στο Διοικητικό Συμβούλιο

Η σημερινή σας κατάσταση

Μόλις εκλεχθήκατε μέλος στο ΔΣ ενός αγροτικού συλλόγου. Συγχαρητήρια!! Τη χαρά και την περηφάνια όμως σύντομα διαδέχεται η ανησυχία.  Δεν περνά λίγος καιρός και συνειδητοποιείτε πως δεν έχετε ιδέα από διοίκηση ομάδας. Δεν βρίσκεστε πια στη θέση του καλλιεργητή και του εμπόρου οπωροκηπευτικών, αλλά, σε μια ηγετική θέση όπου χρειάζεται να δημιουργήσετε επιχειρηματικά σχέδια, να εποπτεύσετε  καθημερινές δραστηριότητες, να βελτιώσετε την απόδοση  του Αγροτικού Συλλόγου, να συμβάλλεται στην ανάπτυξη της οργανωτικής κουλτούρας της ομάδας σας, να εποπτεύετε τους επικεφαλής των τμημάτων, να υποβάλετε εκθέσεις σχετικά με τα έσοδα και τα χρέη και να διευθύνετε την οργάνωση της στρατηγικής σας ως Αγροτικός Σύλλογος.

Αναρωτιέστε πώς να βάλετε και να αξιολογήσετε στόχους στον Αγροτικό Σύλλογο και να επιβλέψετε την υλοποίησή τους την ίδια ώρα που πρέπει να οργανώσετε ομαδικές συζητήσεις, να δώσετε κίνητρα για εκτέλεση εργασιών και να κάνετε αξιολόγηση εργαζομένων. Όλα αυτά τα καθήκοντα δεν τα έχετε κάνει ποτέ ούτε στην προσωπική ζωή σας ούτε και στην αγροτική σας εργασία. Ίσως, στο σπίτι ο/η σύζυγος να παίρνει αποφάσεις και να γνωρίζει πώς να προγραμματίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Εσείς δεν θέλετε να ανακατευθείτε εκεί. Αυτό που ξέρετε πολύ καλά να κάνετε είναι η καλλιέργεια και η εμπορία αγροτικών προϊόντων. Αλλά με τον Σύλλογο, τί γίνεται;

Ανησυχείτε, ίσως, αλλά δεν το μοιράζεστε ούτε καν με τους συναδέλφους σας στο ΔΣ. Αντίθετα, δείχνετε πως ξέρετε επακριβώς τι κάνετε. Δεν ταιριάζει σε μέλος του ΔΣ να δείχνει αδυναμία.

Πολύ πιθανόν, να σκέφτεστε πώς οι αγροτικές εργασίες είναι πιο δύσκολες από τις διοικητικές και δεν χρειάζεται να μάθετε κάτι παραπάνω. Αρκεί να λέτε στους άλλους τι να κάνουν και να ψηφίζετε αυτό που αποφασίζουν οι πιο δημοφιλείς και έμπειροι από εσάς.

Αν πάλι δεν ξέρετε τι να κάνετε, ίσως να φροντίζετε να υποβαθμίζετε την αναγκαιότητα κάποιας δραστηριότητας ή επαφίεστε στην εμπειρία κάποιου άλλου μέλους του ΔΣ που σας υποστήριξε και στην ανάδειξή σας. Οι “συμμαχίες” μέσα στο ΔΣ, πιστεύετε, είναι αυτές που θα σας κρατήσουν στη θέση σας.

Ίσως ακόμα και να ελπίζετε πως κάτι θα αλλάξει στη σύνθεση του ΔΣ ή στο προσωπικό και να αλλάξει το περιβάλλον εργασίας και η ομάδα συνεργατών. Σαν μέλος του ΔΣ έχετε πια την εξουσία να μην λαμβάνετε υπόψη σας τη γνώμη άλλων συμμετεχόντων πιο κάτω από εσάς στην ιεραρχία.

Διαχείριση αλλαγής

Αυτό που σας συμβαίνει είναι μια αλλαγή η οποία σάς επηρεάζει προσωπικά και παράλληλα επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και εκτελείτε τα καθήκοντά σας εντός του συλλόγου.

Σκεφτείτε τον λόγο για τον οποίο συμμετείχατε στον αγροτικό σύλλογο. Πιθανότατα είναι το πάθος ή η επιθυμία να προσφέρετε στην ευρύτερη κοινότητα των καλλιεργητών. Μπορεί να είναι κάτι με το οποίο μεγαλώσατε ή κάτι που αναπτύχθηκε δουλεύοντας. Αυτό το πάθος σάς οδήγησε να αποφασίσετε ότι θέλετε να γίνετε η επόμενη γενιά ηγεσίας. Θέλετε να δώσετε μια νέα πνοή και ένα νέο όραμα στον αγροτικό σύλλογο, ίσως μια νέα κατεύθυνση για το ΔΣ.

Όμως, με ποιό σχέδιο και δεξιότητες θα το καταφέρετε;

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η καλλιέργεια και η εμπορία ότι δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Από τις πολλές ώρες στο χωράφι, τον απροσδόκητο καιρό έως τις κακές τιμές της αγοράς, η γεωργία έχει πολλές και συνεχείς προκλήσεις. Πολλά βήματα πρέπει να εκτελεστούν για την παραγωγή μιας καλλιέργειας. Αυτά γνωρίζετε και με αυτά είστε άνετοι.

Τώρα όμως ως μέλος ενός ΔΣ, αρχίζετε να βλέπετε πως χρειάζεται να ασχοληθείτε με ζητήματα πέραν της καλλιέργειας. Η εμπειρία σας και οι προκλήσεις εντός του ΔΣ διαφέρουν. Πώς θα προχωρήσετε ώστε η εμπειρία που ήδη έχετε να ενισχυθεί και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός αγροτικού συλλόγου;

Ευκαιρίες και οφέλη από το Coaching μελών ΔΣ

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας αυτήν τη στιγμή είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο – ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε τη νέα κατάσταση με τρόπο που είναι χρήσιμος και με το οποίο μπορείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά.

Εδώ παραθέτω μερικές από τις ευκαιρίες και τα οφέλη του Coaching για στελέχη όπως εσείς:

1. Στοχοθεσία και λήψη αποφάσεων

Μπορεί να έχετε 20 διαφορετικά πράγματα στο νου σας που θέλετε να κάνετε και άλλα τόσα για να αποφασίσετε πώς και αν θα γίνουν. Το Coaching σάς βοηθάει να δείτε τι χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα και να καταλάβετε ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί στόχοι για τον Αγροτικό Σύλλογο αλλά και να επεξεργαστείτε αποφάσεις.

2. Σχεδιασμός πορείας στο ΔΣ

Πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα; Τι χρειάζεται να κάνετε; Ελάτε να συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας! Εάν βρίσκεστε “έξω από τα νερά σας” και χρειάζεστε κάποιον εκτός ΔΣ για να σχεδιάσετε τα επόμενά σας βήματα, το Coachingμπορεί να σάς βοηθήσει να φτάσετε εκεί που πραγματικά θέλετε να πάτε με ηρεμία νου.

3. Ηγετικές δεξιότητες

Μπορεί να έχετε έναν εντυπωσιακό και φανταχτερό τίτλο εργασίας, αλλά πόσο καλός είσαστε στο να ηγείστε; Πόσο εύκολο είναι να σας εμπιστευτούν; Γιατί οι συνεργάτες σας, σάς εγκαταλείπουν ή είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σας; Γιατί νιώθετε πως δεν σας καταλαβαίνουν; Με το Coaching έχετε την ευκαιρία να μάθετε πώς να σας ακολουθούν και όχι να σάς αποφεύγουν ή να σάς φοβούνται.

4. Ομαλές μεταβάσεις

Εκλεχτήκατε μέλος και ίσως πρόεδρος του ΔΣ στον σύλλογό σας. Η επόμενη μέρα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Πώς εξισορροπείτε τα καθήκοντα σας ως καλλιεργητής και παράλληλα εξελίσσεστε σε επιχειρηματικό στέλεχος του ΔΣ; Τι ισορροπία υπάρχει μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικής ανέλιξης; Πόσο σας αρκούν οι δεξιότητες που έχετε από το χωράφι στη νέα σας διοικητική θέση; Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, ως Coach σας μπορώ να σας υποστηρίξω.

5. Βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας

Μπορεί να είστε το πιο έξυπνο άτομο στο ΔΣ, αλλά εάν οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες είναι φτωχές, δεν θα εξελιχθείτε ποτέ στο άτομο που θέλετε. Όταν μιλάμε για αποτελεσματική επικοινωνία εννοούμε το να είστε ικανός να δεχτείτε κριτική, να διαπραγματευτείτε, να μοιραστείτε ένα όραμα, να δημιουργήσετε ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συνεργάτες σας, συμβάλλοντας στην απαραίτητη ενέργεια και προθυμία για συμμετοχή και εργασία. Μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.

6. Ευθυγράμμιση με το όραμα του Αγροτικού Συλλόγου

Όπως τα φυτά που καλλιεργείτε έχουν ανάγκη από το κατάλληλο περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν, έτσι κι εσείς χρειάζεται να γνωρίζετε αν οι αξίες και οι αρχές σας ευθυγραμμίζονται με το όραμα του συλλόγου και του ΔΣ.

Όταν δεν είστε ευθυγραμμισμένοι με το όραμα και τους στόχους του συλλόγου που ηγείσθε νιώθετε πως είστε πίσω από τις εξελίξεις, πως είναι δύσκολο και αγχωτικό να συνεργάζεστε με τους συνεργάτες και εργαζομένους του συλλόγου και πως δεν μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους ιδέες και προτάσεις. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν έχετε θέσει μακροπρόθεσμους και σαφείς στόχους, χωρίς ευθυγράμμιση, υπονομεύεται η ισορροπία και η αποτελεσματικότητα τόσο η δική σας όσο και του συλλόγου που ηγείσθε. Ο κάθε ένας επιδιώκει την επίτευξη των στόχων με ένα καθαρά προσωπικό τρόπο κάτι που δημιουργεί  σύγχυση και βλάπτει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία εντός συλλόγου.

Όταν τα μέλη ενός ΔΣ και οι επιχειρησιακές λειτουργίες του συλλόγου συντονίζονται αποτελεσματικά, μετατρέπονται σε μια συλλογική δύναμη κινητοποιημένων, υπεύθυνων ατόμων που είναι ικανά για τα πιο σημαντικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Visited 74 times, 1 visit(s) today