Ουδετερότητα στη συνεδρία: πώς να μην παίρνετε θέση

Η ουδετερότητα είναι ένα μια από τις δεξιότητες ενός coach η οποία δοκιμάζεται συχνά εντός συνεδρίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο coachee καθώς αρχίζει να πιέζεται από τα δικά του ανάμεικτα συναισθήματα αναζητά από τον coach να τον συμβουλέψει: “Μπορείς να μου πεις τι να κάνω;” Πρόκειται για μια έκκληση που δηλώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει o coachee και την έντονη επιθυμία του να καταλαγιάσει την αμηχανία του.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα για κάτι ή κάποιον είναι ένα αρκετά φυσιολογικό φαινόμενο που προηγείται σχεδόν κάθε αλλαγής. Ένα άτομο εκφράζει επιχειρήματα τόσο υπέρ της αλλαγής όσο και κατά αυτής σχεδόν ταυτόχρονα (π.χ., “Γνωρίζω πως πρέπει να χωρίσω αλλά δεν μπορώ να μείνω μόνη.”). Η σχεδόν παράλληλη επιχειρηματολογία υπέρ δυο ή και περισσότερων επιλογών συμβάλει στο να παραμείνει το άτομο προσκολλημένο στην αναποφασιστικότητα χωρίς να αναλαμβάνει δράση.

Στο coaching δεν αποκλείεται η παροχή συμβουλής όταν μας τη ζητάνε και όταν έχουμε γνώμη ή σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο, όταν ο coachee δεν νιώθει ξεκάθαρος για κάτι σημαντικό και αμφιταλαντεύεται μεταξύ της μιας ή της άλλης απόφασης, εμείς χρειάζεται να διατηρήσουμε ουδετερότητα. Αποφεύγουμε συνειδητά να ανατρέψουμε την ισορροπία υπέρ της μια ή της άλλης θέσης και να βλάψουμε την εμπιστοσύνη στη σχέση. Ίσως μέσα μας να θέλουμε να ανακουφίσουμε τον πελάτη από το στρες αλλά είμαστε δεσμευμένοι στην ουδετερότητα.

Η διατήρηση της ουδετερότητας μπορεί να γίνει και μέσω αντανάκλασης μαζί με μια-δυο ερώτησεις:

“Ελένη, καταλαβαίνω πώς αυτήν τη στιγμή θέλεις να πάρω μια απόφαση για εσένα, και μακάρι να μπορούσα. Ωστόσο, δεν ζω τη ζωή σου και δεν έχω τις εμπειρίες σου. Η επιλογή ανήκει σε εσένα και δεν μπορώ να σου προτείνω κάποια απόφαση. Ένας τρόπος για να βγεις από το δίλημμα είναι να επιλέξεις κάτι από αυτά που σκέφτεσαι και να προχωρήσεις. Πες μου τι σκέφτεσαι τώρα; Προς ποιά πλευρά τείνεις λίγο περισσότερο;”

Τα ανάμεικτα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Κάθε coach έχει την ευθύνη να διατηρήσει την ουδετερότητα του και παράλληλα να βοηθήσει τον coachee να αποφασίσει.

 

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today