Πώς να εστιάζετε στη συνεδρία (focus ή agenda setting)

Για να είμαστε αποτελεσματικοί coach, πρέπει να γνωρίζουμε πού κατευθύνουμε το πλαίσιο της συζήτησης. Πρέπει να είμαστε ικανοί να ξεκαθαρίσουμε τον στόχο προς τον οποίο θα κινηθούμε μαζί με τον coachee. Η εστίαση (ή αλλιώς agenda setting) είναι προαπαιτούμενο για τις διαδικασίες εντοπισμού πηγών (resources)  και σχεδιασμού πλάνου δράσεων και αποτελεί διακριτή διαδικασία της συνεδρίας. Χωρίς εστίαση δεν κάνουμε coaching, νιώθουμε πως κάνουμε κύκλους χωρίς αποτέλεσμα και δυσκολευόμαστε να βρούμε τις ερωτήσεις εκείνες που είναι κατάλληλες για να ρωτήσουμε. Μερικές φορές η εστίαση ολοκληρώνεται σχετικά εύκολα και γρήγορα. Άλλες πάλι φορές χρειάζεται να βρούμε τρόπους για να την ανακτήσουμε.

Η εστίαση (focus ή agenda setting) πραγματοποιείται πάνω στους εξής πυλώνες:

1.Καθορισμός

Σε αυτό το στάδιο ο coachee μας εμφανίζει ένα γενικό θέμα που τον απασχολεί. Δεν αποκλείεται να προβάλει και πολλούς άλλους στόχους τους οποίους καλό θα είναι να τους έχουμε υπόψη μας.

2.Εξειδίκευση

Για να ξεκινήσουμε την εξειδίκευση του στόχου είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε να διερευνήσει βαθύτερα με ποιές πτυχές του στόχου θέλει να ασχοληθεί.

3.Συγκεκριμενοποίηση

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο να βοηθήσουμε τον coachee μας να συγκεκριμενοποιήσει ποιό χειροπιαστό αποτέλεσμα θέλει να πάρει από τη συνεδρία (π.χ., πλάνο, brainstorming, time management, κ.α.) και να εντοπίσουμε τον ρόλο μας στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

4.Σύνδεση

Βοηθάμε τον coachee να εντοπίσει πώς συνδέεται ο στόχος με τον γενικότερο του όραμα/σκοπό -αυτό θα μας βοηθήσει να μην χάσουμε την κατεύθυνση μας.

5.Agenda χορηγού

Το coaching ενδέχεται να αποτελεί χορηγία σε κάποιον εργαζόμενο (π.χ., από τη διεύθυνση της εταιρίας). Τότε η agenda του χορηγού μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά καθορίζοντας και τις προσδοκίες από την coaching συνεργασία.

Συμπέρασμα

Η εστίαση ξεκινά με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα σχέδια του coachee για αλλαγή, και περιλαμβάνει τις πηγές του coach και τους στόχους ενός πιθανού τρίτου μέρους στη συνεργασία coaching.

Αφού οριστεί η agenda είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το coaching για το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε.

Εκτυπώστε τη δική σας λίστα ελέγχου για εστιασμένες συνεδρίες εδώ!

Μέσα από μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων θα σας δείξω τον τρόπο να εντοπίζετε σε ποιό σημείο χάσατε την εστίαση σας και πώς να την επαναφέρετε, ώστε να ολοκληρώνετε κάθε συνεδρία χωρίς αμφιβολίες και απογοήτευση.

Αν θέλετε μπορείτε να εγγραφείτε στη ΔΩΡΕΑΝ κοινότητά μου στο Facebook “Mastering the Coaching Conversation” μια ομάδα για coach που θέλουν να βελτιώσουν τις coaching δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν τη δύναμη του λόγου, ώστε να αισθάνονται ικανοί και σίγουροι ότι παρέχουν αξία και ποιότητα στις συνεδρίες με τους πελάτες τους.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

 

Visited 73 times, 1 visit(s) today