Ενσυνείδητη Ηγεσία: διαχείριση στρες και προσοχής

Ενσυνείδητη ηγεσία σημαίνει ότι το άτομο που έχει αναλάβει μια θέση ευθύνης είναι συγκεντρωμένο, ήρεμο, λειτουργεί ελέγχοντας το στρες και έχοντας την προσοχή στραμμένη σε αυτό που έχει να κάνει.

Δυστυχώς, είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο τα άτομα που είναι υπεύθυνα για ανθρώπους και διαδικασίες να υποφέρουν από στρες και η προσοχή τους να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε πολυάριθμες υποχρεώσεις και σε ανησυχητικές σκέψεις, φόβους, ματαιώσεις, καταστροφικά σενάρια για το μέλλον και ερωτηματικά για το παρελθόν.

Τι κάνουμε για αυτό; Είναι η ενσυνείδητη ηγεσία ένα φυσικό χάρισμα που το διαθέτουν λίγοι ή μπορεί να καλλιεργηθεί; Ευτυχώς, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω 4 τρόπους διαχείρισης στρες και ελέγχου προσοχής ώστε να έχουμε λιγότερο στρες, να μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να έχουμε καθαρό μυαλό για αποφάσεις ακόμα και όταν έχουμε απαιτητικά προγράμματα και εξωτερική πίεση.

Γιατί έχουμε ανάγκη από ενσυνείδητη ηγεσία;

Για να κατανοήσουμε την ανάγκη της ενσυνείδητης ηγεσίας θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας ηγέτης να λειτουργεί με ενσυνείδηση:

  • Εστιάζει σε αυτό που βρίσκεται στην παρούσα στιγμή
  • Ακούει προσεκτικά και μπορεί να συντονιστεί με τα άτομα που συνεργάζεται
  • Γνωρίζει τα συναισθήματα του και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του
  • Γνωρίζει με ποιόν τρόπο η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους και τι αντίκτυπο έχει στην ομάδα του
  • Διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και τον αντίκτυπο που έχουν στις σκέψεις και τις συμπεριφορές του. Παραμένει ήρεμος/η σε αγχωτικές καταστάσεις.
  • Δημιουργεί και συντηρεί σχέσεις και γνωρίζει τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του.
  • Διαθέτει στρατηγικές που βοηθούν την ομάδα του να είναι ήρεμη, και βοηθά να παραμείνει συγκεντρωμένη σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Εστιάζει στα παραπάνω βήματα αντί να τον κυριεύουν το στρες και να αποσπάται η προσοχή του στο τι θα μπορούσε να γίνει.
  • Δεν αντιδρά με αυτοματοποιημένο τρόπο αλλά ανταποκρίνεται με ευελιξία και ενσυναίσθηση όπως αναλογεί στην κάθε κατάσταση.

Με ποιόν τρόπο μπορώ να εκπαιδεύσω το μυαλό μου στην Ενσυνείδητη Ηγεσία;

#1: Απεξάρτηση από το multitasking  

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη, το multitasking έχει βλαβερές συνέπειες. Ως ηγέτες σε θέσης ευθύνης η εστιασμένη προσοχή είναι απαραίτητη. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και να σκεφτούμε πιθανά σενάρια ή τις επόμενες κινήσεις μας, αν δεν αναγνωρίσουμε ότι αποσπάμε την προσοχή μας σε χίλιες δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κάθε μέρα χρειάζεται να έχει μια agenda -στόχοι που εξυπηρετούν ένα γενικότερο σκοπό. Αν κάτι εμφανιστεί και δεν ταιριάζει με τους ημερήσιους στόχους, μπορούμε να σκεφτούμε πόσο χρειάζεται να ασχοληθούμε και αν πραγματικά εξυπηρετεί τον σκοπό μας ή απλώς είναι άλλος ένας περισπασμός. Τι αν δεν κάνατε, θα μπορούσατε να εστιάσετε την προσοχή σας στον σκοπό σας;

#2: Αφιερώνω χρόνο όπου δεν κάνω τίποτα

Σε έναν κόσμο που ο ανταγωνισμός θεωρείται υπεραξία, πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει τη συνήθεια να απασχολούμαστε με κάτι για να μην μείνουμε πίσω (βλ. FOMO). Δεν μπορούμε να πούμε “όχι” ή πιστεύουμε πώς ο χρόνος μας δεν πάει χαμένος μόνο αν παράγουμε έργο. Όμως, είναι οι απαραίτητες εκείνες στιγμές που χρειαζόμαστε για να ρυθμίσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση, να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τους τρόπους με τους οποίους ενεργούμε από συνήθεια. Αφιερώστε χρόνο όπου δεν κάνετε τίποτα. Αναπνεύστε και παρατηρήστε την εσωτερική και εξωτερική σας κατάσταση. Αυτή η πρακτική μας βοηθάει να μην είμαστε επικριτικοί με τον εαυτό μας αλλά με κατανόηση και ηρεμία να συνειδητοποιήσουμε αν είμαστε στον δρόμο που πραγματικά θέλουμε. Αν οι πράξεις μας συνδέονται αρμονικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Τι συνειδητοποιείται όταν παρατηρείται τη συμπεριφορά σας;

#3: Εστιάζω την προσοχή μου σε αυτά που ακούω

Δεν υπάρχει ουσιαστική ηγεσία, αν δεν μπορούμε να ακούσουμε -και μάλιστα, πίσω από τις λέξεις. Εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά που ακούμε χωρίς περισπασμούς. Απενεργοποιούμε το τηλέφωνο, βλέπουμε στα μάτια τον συνομιλητή και αποφεύγουμε κάθε πιθανό περισπασμό. Τί λέει το άτομο που έχω απέναντί μου; Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε, ικανοποιώντας την ανάγκη να δείξουμε ότι ξέρουμε, ότι είμαστε κυρίαρχοι της κατάστασης. Ποιά εσωτερική φωνή επηρεάζει την ικανότητά μας να ακούσουμε;

#4: Εστιάζω στις αξίες μου και τον σκοπό

Αν θέλουμε να ηγούμαστε με ηρεμία και καθαρό μυαλό στην καθημερινότητά μας χρειάζεται να συνδεθούμε με τις αξίες μας και έναν γενικότερο σκοπό. Ποιός είναι ο σκοπός της δουλειάς που κάνετε; Σε τι πιστεύετε αληθινά; Ποιος είναι ο ρόλος της ομάδας ή του οργανισμού σας όσον αφορά την ευρύτερη ευημερία; Φροντίστε να ξεκαθαρίσετε τις αξίες και το όραμά σας. Θα σας βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων, στην εστίαση της προσοχή και της ενέργειά.

 

Μια τελευταία λέξη

Όταν είμαστε ενσυνείδητοι γνωρίζουμε πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τους άλλους γύρω μας. Είμαστε ικανοί να ελέγξουμε τη φλυαρία του μυαλού, την αγωνία του στρες, να παρατηρούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή, και να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των πράξεων και των αποφάσεων μας μακροπρόθεσμα. Και αυτό μας βοηθάει να δημιουργήσουμε μια ζωή σύμφωνη με τις αξίες μας.

Εάν είστε επιχειρηματίας, επαγγελματίας, επιστήμoνας, στέλεχος διοίκησης, ιδιοκτήτης επιχείρησης, σας υποστηρίζω να δημιουργήσετε μια ζωή με νόημα, να επιτύχετε επαγγελματικούς στόχους, και να γίνετε ηγέτες στον τομέα σας χωρίς στρες και με περισσότερη ικανοποίηση για αυτό που κάνετε.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter: http://eepurl.com/hMAKJX
Κλείστε μια 30λεπτη δωρεάν συνάντηση μαζί μου και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε: https://appt.link/eleni-staraki/discovery-call-with-eleni
Αν θέλετε να μάθετε με ποιόν τρόπο μπορώ να σάς βοηθήσω και πώς εργάζομαι, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τον οδηγό “Αναζητώντας Coach”

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

Photo by marekuliasz on iStock

Visited 177 times, 1 visit(s) today