Ευθύνη: ζώντας με τους δικούς μας όρους

 • Θεωρία

Ευθύνη και υπαιτιότητα (κατηγορία) δεν είναι το ίδιο. Έχουμε όμως μάθει να τα συγχέουμε και να αναζητούμε υπεύθυνους οπουδήποτε αλλού εκτός από εμάς ίδιους όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας. Να πιστεύουμε  ότι δεν έχουμε  την δύναμη να αλλάξουμε τίποτα. Να πιστεύουμε ότι οι άλλοι είναι ικανότεροι από εμάς. Να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε την ευθύνη της ζωής μας. Αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες και να μένουμε καθηλωμένοι στην απογοήτευση και το άγχος της κατάστασής μας.

Ευθύνη, ωστόσο, σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να αναλογιστούμε την κατάστασή μας και να αναγνωρίσουμε πού και πώς συμβάλουμε σε γεγονότα στη ζωή μας. Να αποφασίσουμε για το πώς θα ενεργήσουμε και να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή.

Αν θέλουμε να ζήσουμε με τους δικούς μας όρους, να αποκτήσουμε εσωτερική ηρεμία, και να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και με αυτοπεποίθηση, η ανάληψη ευθύνης αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση.

Αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου σημαίνει να:

 1. ελέγχω που αφιερώνω την προσοχή μου, την ενέργειά μου και τον χρόνο μου
 2. συσχετίζομαι επιλεκτικά με ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι, με ενσυναίσθηση και υποστηρικτικοί
 3. προσέχω το σώμα μου και την υγεία μου
 4. διαχειρίζομαι συναισθήματα και σκέψεις και μαθαίνω να ελέγχω την εγκυρότητα και την καταλληλότητα των πεποιθήσεών μου
 5. μαθαίνω να εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου (όχι τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις!)
 6. αφήνω ελεύθερο το μυαλό μου να σκεφτεί όλες τις πιθανές επιλογές χωρίς να επιδιώκω την τελειότητα.

Τα οφέλη από την ανάληψη ευθύνης

Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας αποκτούμαι την δύναμη να είμαστε εμείς που θα δώσουμε κατεύθυνση στη ζωή μας, η δημιουργικότητά μας βρίσκει χώρο να αναπνεύσει. Μάς χαρίζει ελευθερία και μας ενδυναμώνει. Επιπροσθέτως:

 • ενισχύεται η αυτοπεποίθηση
 • ανακτάται ο έλεγχος της ζωής μας
 • αποκτούμαι επαρκή κινητοποίηση για να πετύχουμε στόχους
 • ενισχύουμε την επιθυμία μας για δημιουργία και ανακάλυψη
 • συμβάλουμε στη μείωση του στρες και της σύγχυσης
 • εμπιστευόμαστε τις επιλογές και τις αποφάσεις μας
 • αυξάνουμε την ενέργεια και την εσωτερική ηρεμία

Συμπέρασμα

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάτι να συμβαίνει γύρω σας -ή μέσα σας- που δεν σας φαίνεται σωστό, μην το αγνοήσετε και αρχίσετε να κατηγορείτε εσάς, άλλους ανθρώπους ή τις καταστάσεις. Σταματήστε, προσέξτε τι συμβαίνει και αναλάβετε την ευθύνη να δημιουργήσετε έναν καλύτερο δρόμο για εσάς και για τους άλλους. Όσο περισσότερο αναλαμβάνετε την ευθύνη στη ζωή σας, τόσο περισσότερο ελεύθεροι θα αισθάνεστε και θα ζείτε.

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Αν θέλετε να μάθετε με ποιόν τρόπο μπορώ να σάς βοηθήσω και πώς εργάζομαι, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τον οδηγό “Αναζητώντας Coach”

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

 

Βιβλιογραφία

Χατζηδημητρίου, Σ. (2019). Προσωπική ευθύνη: εφιάλτης ή μέσο αυτοεξέλιξης και θεραπείας; https://www.psychology.gr/psychotherapy-counselling/317-atomiki-efthini.html ανακτηθέν στις 03.02.2022

Murphy, T. J. (2013). “Encouraging Client Responsibility”. In Carlson, Jon; Slavik, Steven (eds.). Techniques in Adlerian Psychology. Taylor & Francis.

Napper, P. Rao, A. (2019). How to Develop Your Sense of Agency https://www.mindful.org/seven-ways-to-develop-personal-agency/ ανακτηθέν στις 03.02.2022

Nelson-Jones, R. (2010). “Existential Therapy”. Theory and Practice of Counselling and Therapy. SAGE.

Rosenthal, E. C. (2006). The Era of Choice: The Ability to Choose and Its Transformation of Contemporary Life. MIT Press.

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Visited 67 times, 1 visit(s) today