Homework για τον coachee;

“Εργασία για το σπίτι” (homework) είναι ένα σύνολο δράσεων που πραγματοποιείται εκτός ενός πλαισίου συνεργασίας που σκοπό έχει την πρακτική, την ενσωμάτωση και την ενίσχυση δεξιοτήτων σκέψης, συμπεριφοράς και ανάλυσης.

Όταν ξεκινά μια coaching συνεργασία, μέρος της πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Τι γίνεται όμως όταν τελειώσει η συνεδρία;

Το ερώτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το homework στο coaching και αν ναι, υπό ποιές προϋποθέσεις.

Οι δυο προσεγγίσεις για το homework

Υπάρχουν coach που είναι υπέρ της εργασίας στο σπίτι. Στο coaching ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής ανάπτυξης για τους πελάτες συμβαίνει μεταξύ των συνεδριών. Είναι εκείνο το κρίσιμο διάστημα μεταξύ των συναντήσεων όπου οι νέοι τρόποι συμπεριφοράς και σκέψης που επεξεργάζονται στη συνεδρία, δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες. Μια ώρα coaching δεν θεωρείται από μόνη της ικανή να φέρει την αλλαγή. Οπότε, η εργασία στο σπίτι κρίνεται απαραίτητη και χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα coaching εργαλείο για τη σταθεροποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης ιδεών και συνηθειών, και την ενίσχυση της ικανότητας για αυτοπαρατήρηση εκ μέρους του coachee.

Ενδεικτικά, κάποιες εργασίες (οι οποίες βασίζονται στην προσέγγιση που ακολουθεί ο coach) για το σπίτι είναι:

  • καταγραφή σε ημερολόγιο
  • εφαρμογή κάποιας τεχνικής διαχείρισης και στοχασμός
  • καταγραφή συναισθημάτων και ερεθισμάτων
  • καταγραφή αρνητικών σκέψεων/πεποιθήσεων
  • γράμμα στον μελλοντικό μου εαυτό
  • δημιουργία λίστας θετικών εμπειριών
  • καταγραφή προσωπικής ιστορίας

Υπάρχουν όμως και coach που επιλέγουν έναν λιγότερο δομημένο τρόπο επεξεργασίας του τι συμβαίνει μεταξύ των συνεδριών. Είτε επειδή δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου είτε λόγω coaching προσέγγισης, το homework δεν θεωρείται απαραίτητη. Εναλλακτικά, προτείνεται η απλή παρατήρηση, ο στοχασμός μέσω καταγραφής (journaling) και σε μερικές περιπτώσεις αφήνεται στον coachee να προτείνει δικές του εργασίες αν και όταν το επιθυμεί.

 Είναι δική σας επιλογή

Η εργασία για το σπίτι είναι θέμα προσέγγισης. Αν η προσέγγισή σας, π.χ., γνωστική-συμπεριφορική, το επιβάλει τότε ίσως είναι πραγματικά χρήσιμο να ακολουθήσατε τον τρόπο της προσέγγισης που επιλέξατε.

Η εργασία στο σπίτι πρέπει να καθορίζεται συνεργατικά. Η coaching σχέση είναι μια ισότιμη συνεργασία και δεν σχετίζεται με οτιδήποτε συμβουλευτικό ή καθοδηγητικό. Ο coachee πρέπει να αισθάνεται ότι λαμβάνει συνεχή υποστήριξη, ενώ παραμένει ισάξιος στην coaching σχέση. Πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να ζητά και να συνεισφέρει στη συζήτηση ανά πάσα στιγμή. Αν έχουμε εξηγήσει στον coachee τη σημασία της και εξασφαλίσουμε τη θετική ανταπόκριση και τη συνεργασία του σε αυτόν τον τομέα, μέσω ανάλυσης και επεξεργασίας πιθανών ερωτήσεων και αμφιβολιών του, μπορούμε να εντάξουμε αυτή τη μέθοδο στην coaching εργαλειοθήκη μας.

Συμπέρασμα

Η εργασία  χρειάζεται να είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ του πελάτη και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του μετά από σχετική συζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η συμμετοχή του σε κάτι που αυτός θέλει να εργαστεί περισσότερο, το βρίσκει σχετικό με τον στόχο του και απαραίτητο για την προσωπική του ανάπτυξη.

 

Τί ερωτήσεις έχετε σχετικά με το homework στην coaching συζήτηση; Θα χαρώ να σας απαντήσω στα σχόλια ή να μου στείλετε email στο starakilifecoaching@gmail.com

Εάν δεν είστε ήδη μέλος της κοινότητάς μας Mastering the Coaching Conversation στο Facebook, τότε σας προσκαλώ να έρθετε. Η ομάδα μας απευθύνεται σε coach που θέλουν να βελτιώσουν τις coaching δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν τη δύναμη του λόγου, ώστε να αισθάνονται ικανοί και σίγουροι ότι παρέχουν αξία και ποιότητα στις συνεδρίες με τους πελάτες τους.

Κατεβάστε τον ΔΩΡΕΑΝ οδηγό “Οργάνωση Συνεδρίας: τα 6 στάδια για αποτελεσματικές συζητήσεις χωρίς στρες και σύγχυση”

Επιθυμείτε να ενημερώνεστε και για άλλες υπηρεσίες μου; Εγγραφείτε στο newsletter!

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

Photo by Ochir-Erdene Oyunmedeg on Unsplash

Visited 29 times, 1 visit(s) today