Πώς αντιμετωπίζω το στρες μέσω S.M.A.R.T.

  • Evidence-Based

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουμε στρες. Ένας από αυτούς είναι όταν κυνηγάμε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί, κατανοητοί, σαφείς και επιτεύξιμοι. Έτσι δημιουργείται στρες και ενισχύεται η αίσθηση της παραίτησης, της αβεβαιότητας και της απελπισίας επειδή οι στόχοι είναι άπιαστοι. Ένας φυσικός τρόπος να αντιμετωπίζω το στρες είναι μέσω της στοχοθεσίας S.M.A.R.T.

#1: Συγκεκριμένος (Specific)

Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι μας τόσο πιο πολύ κινητοποιούμαστε. Οι ασαφείς στόχοι μας δημιουργούν σύγχυση. Όταν θέτουμε έναν στόχο θέλουμε είτε να ενισχύσουμε είτε να αποδυναμώσουμε κάποια συμπεριφορά. Αλλά χρειάζεται να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό. Για παράδειγμα, αν θέλω να ξεκινήσω γυμναστική θα πω “Θα γυμνάζομαι δυο φορές την εβδομάδα” αντί να πω “Θα αρχίσω γυμναστική από βδομάδα”.

Πρακτικό όφελος: Επειδή ο στόχος είναι συγκεκριμένος, δεν αναρωτιόμαστε συνεχώς τι προσπαθούμε να πετύχουμε.

#2: Μετρήσιμος (Measurable)

Αν θέλετε, για παράδειγμα, να αυξήσετε τις ώρες γυμναστικής πώς θα  γνωρίζετε ότι πετυχαίνετε τον στόχο σας; Ο στόχος χρειάζεται να είναι μετρήσιμος ώστε να γνωρίζετε αν και πότε παρατηρείται πρόοδος. Για παράδειγμα: “Θα γυμνάζομαι 4 ώρες την εβδομάδα”.

Πρακτικό όφελος: Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πρόοδό μας, νιώθοντας συνεχώς ότι προχωράμε ή εργαζόμαστε προς έναν σκοπό, ακόμα κι όταν οι μέρες μας είναι σχεδόν παρόμοιες.

#3: Επιτεύξιμος (Achievable)

Πόσο ρεαλιστικός και επιτεύξιμος είναι ο στόχος μου; Για να αυξήσετε την πιθανότητα πραγματοποίησης του στόχου “σπάστε” τον μεγάλο στόχο σε μικρότερους. Έτσι, θα έχετε την ικανοποίηση ότι επιτυγχάνεται τον στόχο σας και το απολαμβάνεται. Αυτή η προσέγγιση μειώνει την πιθανότητα εγκατάλειψης και την απογοήτευση. Για παράδειγμα: “Θα κάνω γυμναστική 1 ώρα κάθε πρωί”.

Πρακτικό όφελος: Επειδή έχουμε αξιολογήσει τον στόχο μας και πώς να τον επιτύχουμε, ξέρουμε και τι να περιμένουμε. Αυτό μετριάζει το καθημερινό στρες και μας αφήνει να επικεντρωθούμε στη μεγαλύτερη εικόνα (π.χ., να αποκτήσω ένα υγιές σώμα).

#4: Σχετικός (Relevant)

Η απόλαυση κινητοποιεί. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουμε συμπεριφορές να δεσμευθούμε όταν ξέρουμε ότι θα απολαύσουμε κάτι. Το πόσο σχετικός είναι ο στόχος μας με τις γενικότερες επιδιώξεις μας στη ζωή είναι θέμα αυτογνωσίας. Για παράδειγμα, ο στόχος είναι κάτι που είναι σχετικό με τα ταλέντα σας, τις ικανότητές σας, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες σας; Όταν τον πετύχετε πώς φαντάζεστε ότι θα νιώθετε, τι θα αποκομίσετε; Σκεφτείτε πώς και πόσο ο στόχος συμβάλει θετικά σε πτυχές της ζωής σας.

Πρακτικό όφελος: Όταν η ζωή ανατρέπει τα σχέδια μας, αντί να λυγίζουμε από το στρες, ξέρουμε ότι είναι εντάξει να αλλάξουμε τους στόχους μας και να τους κάνουμε σχετικούς με ότι βιώνουμε. Η επιβίωση προηγείται. Μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε.

#5: Προγραμματισμένος (Time-frame)

Ο προγραμματισμός του στόχου θα ενισχύσει το κίνητρό σας επειδή εστιάζετε την προσοχή σας σε ένα μόνο αντικείμενο (monotasking και multitasking) και μειώνεται την αναβλητικότητα.

Πρακτικό όφελος: Το χρονοδιάγραμμά μου με οδηγεί προς τα εμπρός και με κρατά στη δουλειά, αλλά αφαιρεί το άγχος και την αμφιβολία μου, καθώς ξέρω πότε πρέπει να πετύχω τον στόχο μου.

Συμπέρασμα

Ο καθορισμός στόχων δημιουργεί μια δομή που σας επιτρέπει να οπτικοποιείτε την επιτυχία σας και να μετριάζετε το καθημερινό στρες απόδοσης. Τα εμπόδια και τα προβλήματα δεν θεωρούνται μεμονωμένες ή μοιραίες ανατροπές, αλλά μέρος ενός ταξιδιού προς την επιτυχία σας. Και αυτή η γνώση προσφέρει ηρεμία και λιγότερο στρες.

 

Βιβλιογραφία

[1] Doran, G. T. (1981). There’s a S.M.A.R.T. way to write management’s goals and objectives. Management Review. 70 (11): 35–36.

[2] Weintraub, J, Cassell, D, DePatie, T,. (2021). Nudging flow through ‘SMART’ goal setting to decrease stress, increase engagement, and increase performance at work. Journal of Occupational and Organizational Psychology, διαθέσιμο: https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joop.12347

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Visited 53 times, 1 visit(s) today