Αν θέλετε να βελτιώσετε τη ζωή σας, χρειάζεται να μάθετε να κλαδεύετε

Γνωρίζατε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός φυτού ή δέντρου και να εξασφαλιστούν νόστιμοι, υγιείς καρποί, οι καλλιεργητές πρέπει να κλαδέψουν περίπου το 40% των κλάδων και των ανθών του δέντρου ή του φυτού;

Φαίνεται να είναι αντιπαραγωγική συνήθεια, αλλά είναι απίστευτα απαραίτητη. Οι επιτυχημένοι επαγγελματίες καλλιεργητές, κάτι ξέρουν παραπάνω!

Γνωρίζω πως δεν είστε δέντρα ή φυτά, οπότε το 40% είναι απλώς ένας αυθαίρετος αριθμός. Εξάλλου, δεν με ενδιαφέρει να σας πω ακριβώς τι πρέπει να “κλαδέψετε” από τη ζωή σας ούτε και πόσο. Ίσως να θέλετε το 30%ή ακόμα και το 90% από κάτι. Αυτό είναι δικό σας θέμα!

Παρόλα αυτά όμως αξίζει να δούμε σε βάθος ποιά η λογική πίσω από την τεχνική του κλαδέματος και πώς μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία και την ανάπτυξή μας.

Ο καλλιεργητής σκόπιμα και συνειδητά κλαδεύει κάθε κλαδί ή άνθος που ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Άρρωστα κλαδιά που και να τα κρατήσει δεν πρόκειται να φτιάξουν.

2. Νεκρά κλαδιά που πιάνουν τόπο και εμποδίζουν την ανάπτυξη των υγιών κλάδων.

3. Υγιή κλαδιά και άνθη που όμως δεν είναι και τα καλύτερα και το φυτό δεν μπορεί να τα θρέψει όλα.

1. Ό,τι είναι άρρωστο, κλαδεύεται

Ορισμένα άνθη και κλαδιά είναι άρρωστα ή μολυσμένα και δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρουν. Για κάποιο διάστημα ίσως, ο καλλιεργητής μπορεί να τους παρέχει την απαραίτητη θεραπεία. Αλλά σε κάποιο σημείο, συνειδητοποιεί ότι ούτε περισσότερο νερό, ούτε περισσότερο λίπασμα, αλλά ούτε και περισσότερη φροντίδα θα τα βοηθήσει να επανακάμψουν. Αυτά τα άνθη ή τα κλαδιά πρέπει να κλαδευτούν. Έτσι, το φυτό έχει τώρα ακόμη περισσότερη ενέργεια και πόρους να δώσει στα υγιή κλαδιά. Η ενέργεια αφιερώνεται στη σίτιση αυτών των κλάδων που πρόκειται να ανθίσουν και να αποδώσουν καρπούς.

Το μήνυμα για τη ζωή μας: Συχνά -από εμμονή, φόβο ή ενοχές- αφιερώνουμε τον εαυτό μας σε σχέσεις, στόχους, ή συνήθειες που δεν μας κάνουν ευτυχισμένους ή δεν αφήνουν περιθώρια να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Η ενέργειά μας όμως είναι περιορισμένη όσο και η ύπαρξη μας στη γη. Αν επιθυμούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε, θα χρειαστεί να αποφύγουμε καταστάσεις, ανθρώπους και συνήθειες που απομυζούν την ενέργειά μας χωρίς αποτέλεσμα. 

Ρώτα τον εαυτό σου: Ποιές σχέσεις ή καταστάσεις που ζω είναι άρρωστες και μου απομυζούν πολύτιμη ενέργεια την οποία θα μπορούσα να αφιερώσω αλλού;

2. Ό,τι είναι νεκρό, κλαδεύεται

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα κλαδιά που είναι νεκρά και καταλαμβάνουν χώρο. Τα υγιή κλαδιά χρειάζονται αυτόν τον χώρο για να φτάσουν στο πλήρες μήκος και ύψος τους, αλλά τα νεκρά κλαδιά εμποδίζουν τα υγιή να αναπτυχθούν όπως χρειάζονται. Αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει είναι το κλάδεμα των νεκρών κλάδων ώστε να δοθεί απαραίτητος χώρος και φως στα υγιή κλαδιά.

Το μήνυμα για τη ζωή μας: Είτε από αμέλεια είτε από βιασύνη δεν προσέχουμε πως υπάρχουν καταστάσεις και σχέσεις που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και δεν έχουν τίποτα να συνεισφέρουν στη ζωή μας. Αντίθετα, μάς κάνουν να νιώθουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν. Αποφασίζοντας να τελειώνουμε οριστικά με αυτές τις καταστάσεις, θα μας βοηθήσει να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για το καινούριο.

Ρώτα τον εαυτό σου: Ποιές καταστάσεις ή σχέσεις έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους;

3. Και το καλό, κλαδεύεται

Κάθε φυτό ή δέντρο παράγει περισσότερα άνθη και κλαδιά από όσα μπορεί να αντέξει. Η ενέργεια και τα συστατικά του φυτού δεν είναι άπειρες ποσότητες. Αν ο καλλιεργητής θέλει να έχει καλή απόδοση το φυτό ή το δέντρο, κάποια άνθη και κλαδιά πρέπει να κλαδευτούν. Έτσι, ο καλλιεργητής έχει συνεχώς το νου του να δει ποιά άνθη αξίζουν την περιορισμένη ενέργεια και τους πόρους του φυτού. Κλαδεύει ακόμα και υγιή άνθη και κλαδιά ώστε να ανακατευθύνει την περιορισμένη ενέργεια του φυτού σε αυτά τα άνθη και τα κλαδιά που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να καρπίσουν και να αποδώσουν. Το φυτό δεν μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του χωρίς κλάδεμα. Είναι απαραίτητο για τη ζωή του φυτού.

Το μήνυμα για τη ζωή μας: Είναι φύσει αδύνατον να τα κάνουμε όλα και μάλιστα καλά! Το ό,τι μπορούμε να τα κάνουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα κάνουμε. Αν επιλέξουμε τι πραγματικά θέλουμε (στις σχέσεις, στην εργασία, κτλ) τότε δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ό,τι έχει σημασία για εμάς και κάνουμε χώρο για μια ζωή που χαρακτηρίζεται από ποιότητα.

Ρώτα τον εαυτό σου: Ποιό είναι το καλύτερο που μπορώ να επιλέξω και να εστιάσω εκεί την ενέργειά μου;

Στις επιχειρήσεις, στη ζωή, στις σχέσεις αλλά και στη φροντίδα του εαυτού (self-care),οι τρεις τύποι κλαδέματος που περιέγραψα μας δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα, τότε είναι απαραίτητο να είμαστε επιλεκτικοί.

Οτιδήποτε στην επιχείρησή και στη ζωή μας που απαιτεί να του αφιερώσουμε από τις περιορισμένες μας πηγές (resources) -δηλαδή, ενέργεια, χρόνο, ταλέντα, συναισθήματα, χρήματα- αλλά δεν συνεισφέρει στον σκοπό που έχουμε στη ζωή μας, χρειάζεται “κλάδεμα”.

Λειτουργούμε με πεπερασμένο αριθμό πηγών και είναι απαραίτητο να ξέρουμε πότε, πού και σε ποιόν ή τί αφιερώνουμε την προσοχή μας, τον κόπο μας, τις προσδοκίες μας!

Το τέλος είναι οδυνηρό. Όμως, το τέλος είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια νέα αρχή.

Όποτε νιώθετε έτοιμοι,  μπορώ να σάς βοηθήσω με τους εξής τρόπους:

1. Με το coaching πρόγραμμα “Ανακάλυψε τον σκοπό σου στη ζωή”.

Πρόκειται για πρόγραμμα coaching 1:1 τεσσάρων εβδομάδων. Έχει συγκεκριμένη δομή και βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιοποιώντας την καλύτερη δυνατή γνώση που παρέχει η επιστημονική έρευνα στην coaching ψυχολογία (coaching psychology), σε αρμονία με το ιδιαίτερο προφίλ σου.

2. Ακολουθήστε με στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα τελευταία νέα και άρθρα

3. Επικοινωνήστε μαζί μου στο

starakilifecoaching@gmail.com | Τηλ 6980481821

και ρωτήστε με για ατομικές συνεδρίες coaching, σεμινάρια και εταιρικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Visited 53 times, 1 visit(s) today