Τα 24 γράμματα

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα καλά. Έχουμε περιορισμένους πόρους. Οι ικανότητές μας είναι περιορισμένες. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι μάς επηρεάζει. Αυτό που εμείς έχουμε ή πώς χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε; Τί καθορίζει εάν αμφιβάλλουμε συνεχώς για τον εαυτό μας ή είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση;

Σίγουρα θυμάστε πώς μάθαμε το αλφάβητο ως παιδιά. Το επαναλαμβάναμε ξανά και ξανά μέχρι να το μάθουμε απέξω. Το μάθαμε με τη βοήθεια συσχετισμών, όπως το Α είναι για το αεροπλάνο, το Β είναι για τη βάρκα, το Γ είναι για τη γάτα. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η ελληνική γλώσσα έχει μόλις 24 γράμματα.

Μου φαίνεται σχετικά μικρός αριθμός γραμμάτων, ένα αρκετά περιορισμένο σύνολο πόρων, πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί μια ολόκληρη γλώσσα. Από αυτά τα λίγα γράμματα εμείς φτιάχνουμε λέξεις, κατασκευάζουμε τις λέξεις σε προτάσεις και τις προτάσεις σε ιστορίες, συνομιλίες, γράμματα, μυθιστορήματα, σχολικά βιβλία, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραγούδια, δράματα και τόσες πολλές άλλες μορφές.

Πόσες λέξεις δημιουργούμε από αυτά τα 24 γράμματα; Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει. Σε μια ομιλία 4-5 λεπτών θα χρησιμοποιούσαμε περίπου 600-700 λέξεις. Υποθέτοντας ότι μιλάμε για μερικές ώρες την ημέρα, πιθανότατα δημιουργούμε περίπου 15.000 με 17.000 λέξεις. Αυτό δημιουργεί περίπου 115.000 λέξεις την εβδομάδα ή περισσότερο από 6 εκατομμύρια το χρόνο. Χωρίς να λάβουμε καν υπόψη τις λέξεις που διαβάζουμε ή ακούμε. Πόσες προτάσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε από τις λέξεις που δημιουργήσαμε από αυτά τα 24 γράμματα;

Δεν ξέρω αν κάποιος έχει μετρήσει ή μαντέψει ποτέ τον αριθμό των προτάσεων που χρησιμοποιούμε αλλά με τη δημιουργία αυτών των προτάσεων μπορούμε να δημιουργήσουμε διαλόγους, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα.

Από αυτά τα 24 μικρά γράμματα μπορούμε να δημιουργήσουμε τόσα πολλά. Φτιάχνουμε λέξεις και προτάσεις που μας ενημερώνουν, μας εκπαιδεύουν, επικοινωνούν συναισθήματα, μας διασκεδάζουν και κάνουν τη ζωή τόσο πιο εύκολη όσο και, μερικές φορές, πιο περίπλοκη.

Στοιχηματίζω πως δεν έχετε ιδέα πόσες λέξεις έχετε δημιουργήσει στη διάρκεια της δικής σας ζωής από αυτά τα 24 γράμματα, ή πόσες λέξεις ή προτάσεις ή παραγράφους έχετε δημιουργήσει στη ζωή σας.

Γιατί λοιπόν παραθέτω όλα αυτά τα γεγονότα;

Για να καταλήξω σε μία και μόνο ερώτηση:

Πότε υπονομεύουμε τον εαυτό μας, όταν λέμε “Είμαι απελπισμένος. Ξέρω μόνο 24 γράμματα” ή όταν αναγνωρίζουμε ότι έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε έναν πολύ πεπερασμένο σύνολο πόρων με τρόπο ευρηματικό και δημιουργικό;

Visited 5 times, 1 visit(s) today