Μια χρήσιμη πρακτική αποφόρτισης για στρεσαρισμένους γονείς

Είναι αναπόφευκτο. Όλοι οι γονείς θα νιώσουν κάποια στιγμή δυσάρεστα συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, άγχος, αγωνία και δυστυχώς μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία θα “πνιγούν” σε μια θάλασσα περιττού πόνου και αρνητικών σκέψεων εξαιτίας αυτού που συμβαίνει μέσα τους -στο πώς αντιδρούν σε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις σκέψεις.

Σήμερα θα σάς παρουσιάσω μια χρήσιμη πρακτική αποφόρτισης που θα βοηθήσει να επανεστιάσετε την προσοχή σας σε αυτά που έχετε να κάνετε και να αποδεχτείτε τον αναπόφευκτο πόνο και την αγωνία που έχει ο ρόλος του γονιού. 

Η πρακτική αποφόρτισης αυτή είναι απλή αλλά θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή στην εξάσκηση ειδικά όταν ξεκινήσετε να την εφαρμόζετε για πρώτη φορά. Βασίζεται στην έννοια της αποδοχής (όχι της παραίτησης) και έχει σκοπό να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση με τον ίδιο σας τον εαυτό, δημιουργώντας μια σταθερή και ήρεμη στάση για να αντιμετωπίσετε ό,τι φέρνει η εμπειρία σας ως γονιού.

Η γνώριμη εσωτερική φωνή σάς λέει: “Νιώθω πως θα εκραγώ”, “Δεν είμαι αρκετά καλός γονιός”, “Είμαι ανίκανος να διαχειριστώ αυτά τα παιδιά και την κατάσταση”, “Πάλι κάτι άσχημο θα συμβεί”, “Είναι αχάριστα, δεν ικανοποιούνται με τίποτα”, “Πάει η ζωή μου”, “Τί  ήθελα και έκανα παιδιά;”, “Δεν μπορώ άλλο!” Παρατηρήστε το σώμα σας που έχει πάρει θέση μάχης όπως σφιγμένα και ιδρωμένα χέρια, κυρτή πλάτη  και την αναπνοή να είναι σύντομη και έντονη. Μοιάζετε έτοιμοι για μάχη, αλλά με ποιόν;

Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεστε μια συναισθηματική και σωματική επανεκκίνηση, μια πρακτική που θα σάς επαναφέρει στο εδώ και τώρα του ρόλου σας ως γονιού.  

Τα βήματα: Αποδοχή – Σύνδεση – Εστίαση

Αποδοχή. Όταν αρχίζετε και αισθάνεστε σωματικό ή συναισθηματικό πόνο είναι χρήσιμο να του επιτρέπετε να υπάρχει, να τον παρατηρείτε με προσοχή και πώς αλλάζει και μεταμορφώνεται μέχρι να καταλαγιάσει και να εξαφανιστεί. Όποια προσπάθεια εκ μέρους σας να προσπαθήσετε να διώξετε τον φόβο, να ελέγξετε το άγχος ή να κάνετε θετικές σκέψεις για να ξεχάσετε τις αρνητικές θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ενώ θα ανακουφιστείτε προσωρινά, ό,τι δυσάρεστο συναίσθημα προσπαθήσατε να ελέγξετε θα ξαναγυρίζει πιο δυνατά κάνοντάς σας να νιώθετε αβοήθητοι και απελπισμένοι.

Μην αντιπαρατεθείτε με την εσωτερική φωνή που σας επιτίθεται αλλά ούτε και να ελέγξετε τις σκέψεις ή να αποσπάσετε την προσοχή σας. Μην κρίνετε αν η φωνή έχει δίκιο ή όχι, αν οι σκέψεις είναι σωστές ή όχι. Θα πέσετε στον φαύλο κύκλο της αντιπαράθεσης με τον ίδιο σας τον εαυτό. Ακούστε και δημιουργήστε μια απόσταση από τις φωνές και τις σκέψεις λέγοντας “Να, πάλι εκείνη η φωνή που με κατακρίνει. Που θέλει να πιστέψω πως είμαι ανίκανος”, “Να, πάλι οι σκέψεις εκείνες που θέλουν να με αποπροσανατολίσουν από εκείνο που θέλω να κάνω” ή “Να, πάλι η πίεση στο κεφάλι/το τρέμουλο στα χέρια/η αίσθηση αδυναμίας”.

Σύνδεση. Όταν βρισκόμαστε σε φορτισμένη κατάσταση δεν έχουμε αίσθηση της έντασης που το σώμα μας βιώνει αλλά ούτε και των στάσεων που παίρνει (π.χ., μάχης με σφιγμένες γροθιές, αμυντική με κυρτή πλάτη και αποστροφή βλέμματος, ιδρωμένα χέρια και ένταση στους μυς, κ.α.). Είναι χρήσιμο σε αυτό το σημείο να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να αλλάξετε στάση χαλαρώνοντας τους μυς. Αρχίστε να αναπνέετε αργά και σταθερά με αναπνοή από τη μύτη μέχρι να γεμίσουν πλήρως οι πνεύμονες και εκπνοή από το στόμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομαλοποιημένη ροή αέρα. Τεντώστε το σώμα σας. Πιέστε τα πόδια σας στο πάτωμα και τεντώστε τα χέρια σας. Μπορείτε να νιώσετε την πίεση; Χαλαρώστε και επαναλάβετε περίπου 4 φορές.  

Εστίαση. Μια άλλη επίπτωση της φορτισμένης κατάστασης είναι πως μειώνεται η συνειδητή μας παρατήρηση και πολλές φορές πράττουμε αντιδραστικά και αυτόματα χωρίς σκέψη και σύνεση (π.χ., εκστομίζουμε προσβολές, κάνουμε απότομες και νευρικές κινήσεις, κ.α.) έχοντας στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν όπου πληγωθήκαμε ή από το μέλλον που φοβόμαστε. Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε την εστίαση μας στο παρόν. Παρατηρήστε που είστε και τί κάνετε εκεί που είστε, τί ακούτε, εστιάστε την προσοχή σας σε ό,τι είναι χρήσιμο εκείνη τι στιγμή να κάνετε, στην εργασία σας ή στη δραστηριότητα σας. Θυμηθείτε τον σκοπό για τον οποίο κάνετε κάτι.

Συμπέρασμα

Στόχος της αποφόρτισης δεν είναι να απαλλαγείτε δια παντός από δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα αλλά να τα δείτε όπως είναι στην πραγματικότητα -απλές λέξεις- και να σταματήσετε να αντιπαρατίθεστε μαζί τους. Μην περιμένετε πως με την πρακτική αυτή θα νιώσετε όμορφα ούτε και να την χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε σκέψεις και συναισθήματα.

Η πρακτική αποφόρτισης έχει στόχο να σάς απελευθερώσει ως γονιό από την πίεση που νιώθετε όταν οι σκέψεις σας “βομβαρδίζουν”, να αποδεσμεύσει τον χρόνο και την ενέργειά σας ώστε να τα επενδύσετε σε ουσιαστικές δραστηριότητες με τα παιδιά σας και όχι σε ένα άσκοπο αναμάσημα σκέψεων και αντιπαραθέσεων με το μυαλό σας. Θυμηθείτε πως είστε άνθρωποι και πως θα υπάρξουν στιγμές που θα ξεχάσετε την πρακτική που προτείνεται εδώ. Συνεχίστε με την πρακτική σας.

Ελπίζουμε να σάς άρεσε το άρθρο. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την τεχνική αποφόρτισης αλλά και άλλες τεχνικές που μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις καταστάσεις που μάς δυσκολεύουν, κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newletter μας και Like στις σελίδες μας σε Facebook και Instagram ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας.

Photo by Alexander Dummer on Unsplash

Βιβλιογραφία

Harris, R. (2008). The happiness trap: How to stop struggling and start living. Trumpeter Books.

Visited 46 times, 1 visit(s) today