Δημιουργικότητα: Οι 3 μεγαλύτεροι φόβοι

  • Γνώμη

Η δημιουργικότητα είναι η κινητήρια δύναμη σε ό,τι κάνουμε. Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι τους 3 μεγαλύτερους φόβους που σκοτώνουν τη δημιουργικότητα μας τους οποίους έχω αντιμετωπίσει και ξεπεράσει προσωπικά. Πρόθεσή μου είναι να σας δείξω ότι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να βιώνετε τώρα μπορεί να είναι εμπόδια στη δημιουργικότητά σας, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα.

Φόβος #1: Δεν είμαι αρκετά καλός όπως οι άλλοι

Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι αποθαρρυντικός, ειδικά όταν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι για πρώτη φορά. Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να δούμε τι κάνουν οι άλλοι και να αισθανθούμε ότι δεν θα τους φτάσουμε ποτέ. Η σύγκριση αναπόφευκτα μας κάνει να νιώθουμε χάλια και μπορεί να μας κάνει να παραιτηθούμε.

Πώς ανταποκρίνομαι στον ανταγωνισμό

Ο ανταγωνισμός μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία,  αν ερμηνευθεί ως ώθηση για να πάρουμε ιδέες, να προσπαθήσουμε περισσότερο και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που έχουν βαδίσει τον δρόμο που εμείς θέλουμε να βαδίσουμε, που έχουν προχωρήσει εκεί που θέλουμε να πάμε ώστε να παρακινούμαστε και να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Προσοχή όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν βρέθηκαν εκεί που είναι από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρώτα βρέθηκαν στη θέση μας.  Εναπόκειται στον καθένα μας από εμάς να προσέξει τι ιστορία φτιάχνει στο μυαλό του σχετικά με τον ανταγωνισμό και να επιλέξει να το μετατρέψει σε μια θετική εμπειρία έμπνευσης, κινητοποίησης και παραδείγματος.

Φόβος #2: Μου λένε ότι κάνω κάτι λάθος

Είμαστε σε ευαίσθητη θέση όταν ξεκινάμε κάτι -ειδικά όταν δεν το έχουμε ξανακάνει. Η κριτική μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν ξέρουμε πώς να την επεξεργαστούμε. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί που μας κριτικάρουν θέλουν απλώς να ακουστούν, οπότε αν ακούσουμε την άποψή τους και τους πούμε ότι σεβόμαστε την άποψή τους και ίσως βρούμε και ένα σημείο αλήθειας στην κριτική τους, τότε τους αφοπλίζουμε.

Πώς ανταποκρίνομαι στην κριτική

Προσπαθήστε να βρείτε -αν υπάρχει- την αλήθεια στην κριτική. Είναι δύσκολο να προσπεράσει κανείς το δυσάρεστο ύφος, αλλά αξίζει τον κόπο. Φυσικά, δεν μιλάμε για αγενή σχόλια που προσβάλλουν και εισαγάγουν διακρίσεις, αλλά για κριτική όπου κάποιος είναι αναστατωμένος ή δεν συμφωνεί με την άποψή μας.

Φόβος #3: Δεν έχω τα προσόντα

Ας διακρίνουμε την έλλειψη επαγγελματισμού από την τελειομανία -αυτά τα δυο μπορεί να τα μπερδεύουμε στο μυαλό μας. Οι τελειομανείς αποφεύγουν τις δεσμεύσεις, δεν παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά και είναι πολύ πιθανό να περνάνε την ώρα τους σε ανούσιες δραστηριότητες, τη γκρίνια, την αρνητικότητα ή να σπαταλάνε τον χρόνο τους χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί να έχουν πολλά να κάνουν, αλλά έχουν και εξίσου πολλές δικαιολογίες για το γιατί δεν τα κάνουν.

Πώς ανταποκρίνομαι στην τελειομανία

Αντίθετα, οι επαγγελματίες είναι όσοι προχωράνε έστω και με μικρά βήματα στον μεγαλύτερο στόχο, και καταλαβαίνουν πώς να κάνουν τα πράγματα να λειτουργήσουν. Οι επαγγελματίες παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά και είναι αξιόπιστοι. Ένας επαγγελματίας είναι διαφορετικός από έναν τελειομανή. Οι επαγγελματίες παράγουν ό,τι κι αν γίνει, ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο. Ένας επαγγελματίας καταλαβαίνει επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει καλός σε κάτι είναι να το κάνει με συνέπεια και αυτοπειθαρχία.

Παρατηρήστε με τι παλεύετε; Εάν παλεύετε με την τελειομανία, δεν εστιάζετε στο πραγματικό περιεχόμενο, παρά αλλά στην εικόνα και πώς αυτή θα κριθεί από τους άλλους. Η τελειομανία δεν μας κάνει επαγγελματίες.

Προστατεύω τη δημιουργικότητα μου

Μάθετε να ελίσσεστε στις σκέψεις του μυαλού σας που αναζητά την ασφάλεια της στασιμότητας. Αποκτήστε επίγνωση των εσωτερικών σκέψεων και συναισθημάτων τη στιγμή που συμβαίνουν. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τους κατάλληλους ανθρώπους και παρακινήστε τον εαυτό σας. Προσλάβετε έναν επαγγελματία coach για να σας υποστηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς τους στόχους σας!

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

Photo by Tim Arterbury on Unsplash

Visited 48 times, 1 visit(s) today