Η κύρια αιτία που δεν είστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας και τί να κάνετε

Ποιά είναι η κύρια αιτία που δεν μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας;

Σύμφωνα με τον δυτικό τρόπο ζωής το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας εξαρτάται από το αν έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Το νόημα της ζωής συνδέεται με την απόδοση, τα κατορθώματα, την κοινωνική θέση, το κύρος, την επιρροή και τη δύναμη. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τις αξίες μας, και έτσι, μπορούμε εύκολα να επιδιώξουμε στόχους που δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς. Για παράδειγμα, μπορούμε να παγιδευτούμε στην επιδίωξη μιας συγκεκριμένης καριέρας ή στο να αγοράσουμε ένα μεγάλο, εντυπωσιακό σπίτι και να παραμελήσουμε τη φροντίδα της οικογένειας ή της υγείας μας.

Το επίπεδο ικανοποίησης όμως από τη ζωή μας σχετίζεται άμεσα με το πόσο συνδεδεμένοι είμαστε  με τις αξίες μας. Εκείνοι που έχουν μια έντονη ικανοποίηση από τη ζωή τους είναι και περισσότερο συνδεδεμένοι με τις αξίες τους.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε στόχους. Αυτό που πιστεύω όμως είναι πως οι στόχοι μας χρειάζεται να συνδέονται και να πηγάζουν από τις αξίες μας.

Οι αξίες είναι οι βασικές μας πεποιθήσεις για το πώς θέλουμε να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να δρούμε, δίνοντας κατεύθυνση στη ζωή μας. Αντίθετα, οι στόχοι είναι όλα εκείνα τα επιτεύγματα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε και οι καταστάσεις που θέλουμε να ζήσουμε. 

Μια μικρή ιστορία

Φανταστείτε δυο παιδιά που θέλουν να επισκεφτούν το μουσείο που βρίσκεται δυο ώρες από την πόλη που ζουν. Ο Γιάννης, το ένα παιδί της ιστορίας μας, έχει ένα στόχο: να επισκεφτεί το μουσείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ρωτάει συνεχώς πότε φτάνουν στον προορισμό τους και παραπονιέται για το πόσο βαριέται και κουράζεται να περιμένει μέχρι να φτάσουν στο μουσείο. Ο Πέτρος, το δεύτερο παιδί της ιστορίας μας, έχει τον ίδιο στόχο, να φτάσει και αυτός στο μουσείο αλλά με μια διαφορά. Παρατηρεί και θαυμάζει τη διαδρομή και απολαμβάνει κάθε λεπτό. Ας υποθέσουμε τώρα πως το αμάξι χαλάει στα μισά της διαδρομής, ποιό παιδί πιστεύετε πως απόλαυσε τη διαδρομή αν και ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα; Και όταν τελικά και τα δυο παιδιά έφτασαν στο μουσείο, ποιό παιδί πιστεύετε πως απόλαυσε το ταξίδι για το μουσείο; Ο Γιάννης επικεντρώθηκε αποκλειστικά και μόνο στον στόχο, συνδέοντας την ικανοποίησή του με την επίσκεψη στο μουσείο, δεν μπόρεσε να χαρεί και τόσο. Ενώ, ο Πέτρος μπόρεσε και απόλαυσε όλο το ταξίδι πριν ακόμα φτάσει στον στόχο του.

Πώς λοιπόν ζούμε μια ζωή βασισμένη στις αξίες μας;

Αρχικά, θα χρειαστεί να τις εντοπίσετε. Οι αξίες που χαρακτηρίζουν κάθε ένα από εμάς είναι τόσο μοναδικές όσο και το δαχτυλικό αποτύπωμά μας. Ποτέ δυο άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες αξίες ούτε τις επιδιώκουν στον ίδιο βαθμό. Έπειτα, κάθε στόχος που θέτετε θα χρειαστεί να ευθυγραμμιστεί με τις αξίες σας, δηλαδή να πηγάζει από αυτές αβίαστα. Για παράδειγμα, ρωτήσετε τον εαυτό σας, αυτός ο στόχος που θέτω σε τι θα με βοηθήσει, ποιά αξία μου υπηρετεί, π.χ., την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη φροντίδα; κ.ο.κ. Και τέλος, να θυμάστε πως κάθε αξία μπορεί να εκπληρωθεί με χίλιους δυο άλλους τρόπους πέρα από ένα συγκεκριμένο στόχο. Αν περιμένετε πρώτα να γίνετε πλούσιοι για να μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα και χωρίς να σκέφτεστε τη γνώμη του καθενός, τότε θα περιμένετε πολύ καιρό πριν νιώσετε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Οι αξίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας. Όχι μόνο μάς παρέχουν την έμπνευση και το κίνητρο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, μάς υποστηρίζουν επίσης στο ταξίδι της ζωής μας.

Ίσως να βρισκόμαστε ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια από την ολοκλήρωση των στόχων μας, αλλά μπορούμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας σε κάθε βήμα και να απολαμβάνουμε συνεχή ικανοποίηση για ό,τι κάνουμε. Και ακόμη και όταν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας -ένα σενάριο πολύ πιθανό στη ζωή- μπορούμε ακόμα να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας επειδή ακριβώς ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας και όχι με βάση τους στόχους.

Συμπέρασμα

Για να είστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας, ζήστε μια ζωή σύμφωνα με τις αξίες σας και όχι σύμφωνα με τους στόχους σας.

Όποτε νιώθετε έτοιμοι,  μπορώ να σάς βοηθήσω με τους εξής τρόπους:

1. Με το coaching πρόγραμμα “Ανακάλυψε τον σκοπό σου στη ζωή”.

Πρόκειται για πρόγραμμα coaching 1:1 τεσσάρων εβδομάδων. Έχει συγκεκριμένη δομή και βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιοποιώντας την καλύτερη δυνατή γνώση που παρέχει η επιστημονική έρευνα στην coaching ψυχολογία (coaching psychology), σε αρμονία με το ιδιαίτερο προφίλ σου.

2. Ζητήστε μου στο

starakilifecoaching@gmail.com

το δωρεάν βιβλίο ασκήσεων και στοχασμού (workbook) “Βρίσκοντας την πυξίδα μου στη ζωή” για να μάθετε αν ζείτε μια ζωή σύμφωνα με τις δικές σας αξίες. Είναι το πρώτο μικρό βήμα για να αρχίσετε να νιώθετε ικανοποιημένοι, χωρίς στρες, ανησυχία και σύγχυση για ό,τι κάνετε.

3. Ακολουθήστε με στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα τελευταία νέα και άρθρα

4. Επικοινωνήστε μαζί μου στο

starakilifecoaching@gmail.com | Τηλ 6980481821

και ρωτήστε με για ατομικές συνεδρίες coaching, σεμινάρια και εταιρικά προγράμματα επιμόρφωσης.

Photo by Aron Visuals on Unsplash

Visited 69 times, 1 visit(s) today