Coaching και αγροτική επιχείρηση

Πώς το Coaching μπορεί να ωφελήσει την αγροτική επιχείρηση

Ακριβώς όπως οι προπονητές στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ βοηθούν τους αθλητές να αναπτυχθούν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, έτσι και το Farm Coaching, μπορεί να αποτελέσει τον προπονητή της αγροτικής σας επιχειρηματικότητας.

Η αγροτική επιχείρηση σήμερα έχει μετατραπεί σε μια σύνθετη υπόθεση. Δεν αρκεί να επιβιώνει μια επιχείρηση αλλά χρειάζεται και να αναπτύσσεται, αν ο αγρότης επιχειρηματίας θέλει να είναι παρών στις εξελίξεις του μέλλοντος. 

Ωστόσο, η αγροτική επιχείρηση ξεχωρίζει από τις άλλες καθώς ο ιδιοκτήτης είναι ο διαχειριστής και μαζί με την οικογένειά του αποτελεί και τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Επιπλέον, οι καθημερινές απαιτήσεις της αγροτικής εργασίας συχνά αφήνουν λίγο ή καθόλου χρόνο για τον προγραμματισμό, τον προσεκτικό σχεδιασμό και την αξιολόγηση των επόμενων κινήσεων και την επίλυση τυχόν κρίσεων ή συγκρούσεων. Οι αγρότες επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις διακυμάνσεις της αγοράς και της οικονομικής πολιτικής αλλά και με εσωτερικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την ίδια την επιχείρησή και την οικογένεια που τη διαχειρίζεται.

Πόσες φορές δεν ήρθατε αντιμέτωπος με την έλλειψη εμπιστοσύνης;

Αναρωτηθήκατε γιατί οι συνεργάτες σας και η ίδια η οικογένειά σας αντιστέκεται στις αλλαγές που προτείνετε;

Πώς επιλύονται συγκρούσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχείρησης;

Πώς θα αξιοποιούσατε τα 10 στρέμματα γης που μένουν για χρόνια αναξιοποίητα;

Αυτοί και άλλοι παρόμοιοι προβληματισμοί απασχολούν τον αγρότη επιχειρηματία καθημερινά και ίσως και για χρόνια.

Εστιάζοντας στο άτομο, με το Coaching o αγρότης επιχειρηματίας αποκτά χώρο και χρόνο να σκεφτεί καλύτερα, να αναπτύξει την αποστολή του οράματος και να θέσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την αγροτική επιχείρηση και την οικογένειά του.

Το Coaching υποστηρίζει τον αγρότη να δημιουργήσει και να αφοσιωθεί στους στόχους του και να ανταπεξέλθει στις όποιες αποτυχίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος.

Τομείς υποστήριξης

Συγκεκριμένα, το Coaching βοηθά τον αγρότη να πάρει αποφάσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς:

(1) Δημιουργία και αξιολόγηση αναπτυξιακού σχεδίου

Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος για κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι. Για να είναι επιτυχημένη, πρέπει να γνωρίζετε πλήρως και σε βάθος την τρέχουσά σας κατάσταση και τα μελλοντικά σχέδια. Δεν αρκεί να τα σκέφτεστε μόνο! Χρειάζεστε χρόνο για να διατυπώσετε τις ιδέες σας, να αξιολογήστε απειλές και ευκαιρίες ανάπτυξης, να σχεδιάσετε μια στρατηγική παίρνοντας αποφάσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να βαδίσει στο μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Με το Coaching μπορείτε να δημιουργήσετε και να αξιολογήσετε το αναπτυξιακό σας σχέδιο ώστε να είναι ρεαλιστικό, απλό, συγκεκριμένο και πλήρες.

(2) Διαχείριση εργατικού δυναμικού

Η σχέση σας είτε με τους εργάτες γης είτε με την οικογένεια σας μπορεί να περάσει από δοκιμασία. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σκέφτεται ένας εργάτης γης όταν τα θαλάσσωσε σε αυτό που του αναθέσατε; Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς πέρασε την ημέρα του; Τον στείλατε να κάνει μια απλή εργασία και χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι νομίζατε. Τι γίνεται με τους εργάτες γης που δεν συνεργάζονται;

Με το Coaching μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης του εργατικού σας δυναμικού, εστιάζοντας στην αποτελεσματική επικοινωνία, στις προσδοκίες που έχετε και στην ανάπτυξη κουλτούρας λογοδοσίας.

(3) Διαδικασία διαδοχής

Η διαδικασία διαδοχής είναι ένα σύνθετο ζήτημα όπου πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα πέραν του σε ποιόν/ποιούς θα κληροδοτηθεί ή αν θα κλείσει η επιχείρηση. Στη διαδικασία διαδοχής εμπλέκονται ζητήματα όπως πώληση εξοπλισμού, τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης, και εντοπισμός ατόμων που χρειάζεται να προετοιμαστούν για την ανάληψη διαχειριστικών καθηκόντων.

Το Coaching  μπορεί να υποστηρίξει την προετοιμασία, την εφαρμογή και τον έλεγχο πλάνου διαδοχής αλλά και την ανάληψη καθηκόντων μετά την ξαφνική απώλεια του/της επικεφαλής της επιχείρησης.    

Η προσέγγιση της STARAKI COACHING για τις αγροτικές επιχειρήσεις

Στην STARAKI COACHING πιστεύουμε πως για να είναι μια αγροτική επιχείρηση ανθεκτική χρειάζεται να αναπτύσσεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Δηλαδή, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές με θάρρος, ευελιξία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Να μαθαίνει από τις αποτυχίες, να αξιοποιεί υπάρχουσες δυνάμεις, και να αλλάζει αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται εξωτερική πίεση ή επιβεβλημένα βήματα προσαρμογής.

Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να προέρχεται από την ίδια την αγροτική επιχείρηση, εάν πρόκειται να είναι μόνιμη.

Με γνώμονά μας τις υγιείς και ευτυχισμένες αγροτικές επιχειρήσεις, υποστηρίζουμε τους οραματιστές αγρότες επιχειρηματίες που θέλουν να ανακαλύψουν την κατεύθυνση και τις δυνατότητές τους και να χτίσουν τη στρατηγική τους. Τέλος, τους παρέχουμε την εκπαίδευση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ενισχύσουν τις τάσεις εκείνες που τους βοηθούν να κινηθούν προς τους μελλοντικούς τους στόχους.

Visited 214 times, 1 visit(s) today