Πώς να ξεπεράσω τις αμφιβολίες ως νέος coach;

Οι αμφιβολίες ως νέοι coach μπορούν να μας οδηγήσουν μακριά από τα όνειρά μας αν δεν ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου συνεδρία. Ένιωθα έναν κόμπο στο στομάχι και η αγωνία ότι δε θα ξέρω τι να πω και πώς να καθοδηγήσω τη συνεδρία θα συνέβαλε σε μια παταγώδη αποτυχία. Δεν ήμουν σίγουρη αν είχα προετοιμαστεί αρκετά. Και σκέψεις όπως τι γυρεύω εγώ εδώ χωρίς πτυχίο ψυχολογίας (ενώ είχα διπλώματα coaching) με έκαναν να στρεσάρομαι και να αμφιβάλω αν έπρεπε να ξεκινήσω να εργάζομαι ως coach.

Γνωρίζω από συζητήσεις πώς δεν είμαι η μόνη που κάνω τέτοιες σκέψεις και πώς οι αμφιβολίες πνίγουν κάθε νέο coach. Έκανα τις σωστές ερωτήσεις; Μήπως είπα πολλά; Πώς να είμαι ουδέτερος; Νομίζω πώς πρέπει να σπουδάσω ψυχολόγος πριν ασχοληθώ ως coach. Δεν ξέρω τι να πω ότι κάνει ένας coach. Δεν καταλαβαίνουν τι κάνω, τι να κάνω; Πολλές φορές η εσωτερική φωνή γίνεται ιδιαίτερα επικριτική, αναμειγνύοντας εμπειρίες του παρελθόντος με την απειρία του παρόντος.

Για αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με το πώς να ξεπεράσουμε τις όποιες αμφιβολίες έχουμε. Δεν θα υποσχεθώ θαύματα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι αμφιβολίες πάντα θα μας συνοδεύουν σε κάποιο βαθμό. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να περιορίσουμε την επίδραση της αμφιβολίας στην απόδοσή μας και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Θέλουμε να μειώσουμε τη φωνή της αμφιβολίας ώστε ενώ υπάρχει να μην προκαλεί θόρυβο και να μας αποπροσανατολίζει.

Χρειάζεται να απαγκιστρωθούμε από τις σκέψεις που μας κάνουν είτε να θέλουμε να εγκαταλείψουμε ή  μας μπλοκάρουν το μυαλό. Αυτό θα συμβεί αν κατανοήσουμε πότε η ανάγκη για ασφάλεια δεν εξυπηρετεί το όραμά μας, τα όνειρά μας και τον τρόπο ζωής που θέλουμε να έχουμε.

Αποδεχόμαστε τις σκέψεις αμφιβολίας λοιπόν χωρίς να τις κρίνουμε ως σωστές ή λάθος και εργαζόμαστε ως εξής:

1. Η μάθηση εμπεριέχει την αμφιβολία

Το να εργαζόμαστε ως coach έχει από μόνο του τις δικές του προκλήσεις. Ό,τι επάγγελμα ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο και να έχουμε, η πρακτική του caching μας οδηγεί σε καινούριες γνώσεις και αποκαλύψεις. Η ίδια η διαδικασία μάθησης δεν τελειώνει ποτέ. Αν το καλοσκεφτούμε, η αμφισβήτηση, η αναθεώρηση και η προσθήκη καινούριας γνώσης αποτελεί ένδειξη επαγγελματισμού. Άρα, είναι καλύτερο να αναπλαισιώσουμε τις αμφιβολίες μας ως ενδείξεις ότι μεταβαίνουμε σε καινούρια πεδία γνώσης και μάθησης και ως εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

2. Εντοπίστε την επαγγελματική σας κατεύθυνση

Αρκούν λίγα λεπτά για να θυμηθείτε τι έχει σημασία για εσάς στη ζωή. Ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε αποτελεί μια πηγή δύναμης και θάρρους για το πώς θέλουμε να εργαστούμε ως coach και πώς θα στηρίξουμε πρώτα εμάς τους ίδιους. Η ποιότητα των υπηρεσιών μας και το πόσο μακριά θέλουμε να φτάσουμε στο coaching δεν είναι στόχοι, αλλά εκφάνσεις των αξιών που μας καθοδηγούν στη ζωή. Πόσο οι αξίες σας εκφράζονται και ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις αρχές του coaching; Υπάρχει κάτι που θέλετε να αναθεωρήσετε; να ενισχύσετε; Τι προσδοκάτε μέσα από το coaching;

3. Εντοπίστε πώς τα καταφέρατε στο παρελθόν

Θυμηθείτε καταστάσεις που ενώ ήταν δύσκολες, εσείς τα καταφέρατε. Πολλά από τα πράγματα που έχουμε καταφέρει τα ξεχνάμε εύκολα. Αλλά αν προσέξουμε θα παρατηρήσουμε ότι τα καταφέραμε μέσα από την αμφιβολία, την αβεβαιότητα και τον φόβο. Και μπορούμε να σκεφτούμε πώς όπως τα καταφέραμε τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά και γιατί όχι, να μάθουμε και κάτι καινούριο για το πόσο δυνατοί είμαστε και τι ικανότητες έχουμε.

4. Ο καθένας περπατά τον δικό του δρόμο

Η σύγκριση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική ειδικά όταν γίνετε με άδικο τρόπο προς εμάς και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Με ποιόν συγκρίνουμε τον εαυτό μας ως coach και γιατί; Τι προσπαθούμε να πετύχουμε με την σύγκριση; Πώς μιλάμε στον εαυτό μας όταν συγκρίνουμε εμάς με κάποιον άλλον συνάδελφο; Συνήθως η σύγκριση γίνεται αυτόματα και δεν μας ωφελεί επειδή δεν είναι με κανένα τρόπο αντικειμενική. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και με διαφορετικές ανάγκες και επιδιώξεις. Η σύγκριση είναι άδικη επειδή είμαστε σε διαφορετικά στάδια ο καθένας από εμάς. Η σύγκριση μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία,  αν ερμηνευθεί ως ώθηση για να πάρουμε ιδέες και να προσπαθήσουμε περισσότερο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν βρέθηκαν εκεί που είναι από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρώτα βρέθηκαν στη θέση μας.  Εναπόκειται στον καθένα μας από εμάς να προσέξει τι ιστορία φτιάχνει στο μυαλό του.

5. Pro-bono coachee -καλύτερα να τους αποφύγετε

Ενώ η πρακτική εξάσκηση με coachee που δεν πληρώνουν (pro-bono) έχει σκοπό να μας βοηθήσει να εξασκήσουμε τις coaching δεξιότητές μας, θα έλεγα πώς δεν αποτελεί και την πλέον θετική εμπειρία, ειδικά για τους νέους coach. Οι pro-bono coachee στην πλειοψηφία τους έρχονται για να πειραματιστούν με κάτι καινούριο ως εμπειρία ή επειδή τυγχάνει να μας ανταποδίδουν μια χάρη (βλ. φίλοι, συγγενείς, γνωστοί). Είναι οι πιο “δύσκολοι” πελάτες επειδή δεν δεσμεύονται, δεν έχουν επιτακτική ανάγκη για coaching και πολλές φορές δεν ξέρουν και τι θέλουν. Αν δεν καταλάβουμε την ποιότητα των pro-bono coachee κινδυνεύουμε να πιστέψουμε πώς εμείς δεν είμαστε ικανοί να τους βοηθήσουμε, αναλαμβάνοντας έτσι μια ευθύνη που δεν μας αναλογεί. Ο ενθουσιασμός τους να μας βοηθήσουν δεν αποτελεί ισχυρή βάση συνεργασίας. Για αυτό ακολουθήστε την ίδια πορεία που ακολουθείτε με έναν κανονικό πελάτη (π.χ., coachability κριτήρια) και χρεώστε λιγότερο.

6. Πιστέψτε στην πρακτική του coaching

Το coaching αποτελεί μια νέα και πρωτοποριακή πρακτική υποστήριξης των ανθρώπων και οι μέθοδοί του έρχονται σε αντίθεση με ότι ανατραφήκαμε και μάθαμε για το πώς να πορευόμαστε στη ζωή, πώς να επικοινωνούμε πώς να συσχετιζόμαστε, και πώς να παρέχουμε βοήθεια. Οι αμφιβολίες μας, λοιπόν, δεν δημιουργούνται στο κενό. Αυτή η αντίθεση με την κυρίαρχη παιδεία και αυτό που εμείς κάνουμε, μας κάνει να θέλουμε να πείσουμε και να αποδείξουμε την αξία του coaching. Αν πιστέψουμε βαθιά στην αποτελεσματικότητα της πρακτικής μας και να παρουσιάσουμε τα πρακτικά οφέλη για τονcoachee, οι αμφιβολίες θα εξαφανιστούν -γιατί θα είμαστε σίγουροι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Μια τελευταία λέξη

Ελπίζω να πήρατε κάποιες ιδέες με αυτά που έγραψα και να τις προσθέσατε στις επιλογές σας για το πώς να καταλαγιάσετε τις αμφιβολίες που εμφανίζονται όταν πρώτο-ξεκινάτε την coaching πρακτική σας.

Αν θέλετε περισσότερη υποστήριξη μπορώ να σας βοηθήσω να εξασκηθείτε σε όλα τα παραπάνω βήματα που προτείνω και να σας δείξω τη μεθοδολογία με την οποία εργάζομαι ώστε να έχετε περισσότερη σαφήνεια και πίστη στην πρακτική σας ως coach.

 

Τί ερωτήσεις έχετε σχετικά με τις αμφιβολίες στην coaching πρακτική σας; Θα χαρώ να σας απαντήσω στα σχόλια ή να μου στείλετε email στο starakilifecoaching@gmail.com

Εάν δεν είστε ήδη μέλος της κοινότητάς μας Mastering the Coaching Conversation στο Facebook, τότε σας προσκαλώ να έρθετε. Η ομάδα μας απευθύνεται σε coach που θέλουν να βελτιώσουν τις coaching δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν τη δύναμη του λόγου, ώστε να αισθάνονται ικανοί και σίγουροι ότι παρέχουν αξία και ποιότητα στις συνεδρίες με τους πελάτες τους.

Κατεβάστε τον ΔΩΡΕΑΝ οδηγό “Οργάνωση Συνεδρίας: τα 6 στάδια για αποτελεσματικές συζητήσεις χωρίς στρες και σύγχυση”

Επιθυμείτε να ενημερώνεστε και για άλλες υπηρεσίες μου; Εγγραφείτε στο newsletter!

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Visited 141 times, 1 visit(s) today