Πόσο ζω με βάση εκείνα που μου δίνουν χαρά;

3 τρόποι να αξιολογήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα

Συχνά συναντώ ανθρώπους που είναι πολυάσχολοι. Δεν έχουν ποτέ χρόνο να ασχοληθούν με τίποτα άλλο εκτός από τη δουλειά τους και η μόνιμη δικαιολογία τους είναι: “Δεν έχω χρόνο” ή “Έχω δουλειά τώρα”. Και όταν δεν εργάζονται, θα βρουν κάτι άλλο να μείνουν απασχολημένοι. Και απολαμβάνουν  αυτόν τον ρυθμό -ή έτσι θέλουν να πιστεύουν. Η εργασία τους δίνει την αίσθηση της επιτυχίας. Κάθε στόχος που εκπληρώνεται τους κάνει να νιώθουν πλήρεις και ικανοί. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ό,τι ο τρόπος ζωής τους είναι εξουθενωτικός και στρεσογόνος αλλά έτσι είναι η κατάσταση. Μόνο που καμιά φορά, νιώθουν μόνοι, ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν και μια απροσδιόριστη αίσθηση θλίψης τους πνίγει. Έχουν ξεχάσει να βάλουν σε προτεραιότητα ό,τι τους δίνει χαρά.

 

Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας δίνει χαρά, είτε αυτό είναι να μαζεύουμε σταφύλια είτε να βάζουμε πλυντήριο.”

E.B. White, 1899-1985, Αμερικανός συγγραφέας

 

Το να δίνεις προτεραιότητα στα πράγματα που απολαμβάνεις φαίνεται εύκολο. Αν αγαπάς κάτι, επιλέγεις να το κάνεις πιο συχνά, σωστά; Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Πόσοι από εμάς, για παράδειγμα, θα έλεγαν ότι βάζουν σε προτεραιότητα ό,τι τους δίνει χαρά; Μάλλον πολύ λίγοι. Παγιδευμένοι σε ένα αυτόματο και σε κάποιο βαθμό προκατασκευασμένο τρόπο ζωής, κυνηγώντας αποδόσεις και αποτελέσματα, ξεχνάμε να αναζητήσουμε τι πραγματικά μάς δίνει χαρά.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας τρεις τρόπους ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε την καθημερινότητά σας και να βάλετε σε προτεραιότητα ό,τι σάς δίνει χαρά. Συγκεκριμένα, θα μάθετε πώς να μην επηρεάζεστε από προκατασκευασμένα πρότυπα ευτυχίας αλλά να δημιουργείτε τη δική σας.

 

  1. Τι σε γεμίζει χαρά και δίνει νόημα στη ζωή σου;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλοι οι άνθρωποι παραδεχόμαστε πως είναι απαραίτητα για μια ευτυχισμένη ζωή, όπως, για παράδειγμα, οι ανθρώπινες σχέσεις και το να αποτελούμε μέρος μιας ευρύτερης ομάδας (π.χ., οικογένεια, κοινότητα, κ.α.). Αλλά πολύ συχνά εξαπατώμεθα ακολουθώντας προκατασκευασμένες συνταγές χαράς, πιστεύοντας λανθασμένες πεποιθήσεις για το τί έχει νόημα στη ζωή. Το να μάθουμε πώς να ορίζουμε τη χαρά και το νόημα για τον εαυτό μας δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο για να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσπάθησες να ανακαλύψεις τι σε γεμίζει χαρά; Σίγουρα τα ενδιαφέροντά μας μπορεί να είναι αδιάφορα για τους άλλους ή να τους εκνευρίζουν, μπορεί και να μάς κοροϊδεύουν ή και να μάς απορρίπτουν γι’ αυτά . Αλλά τα πράγματα που μας φέρνουν χαρά και μάς δίνουν νόημα είναι και αυτά που μάς αναζωογονούν. Αυτά που μάς γεμίζουν ενέργεια για να προχωρήσουμε. Αντί, λοιπόν, να ακούμε τους άλλους, χρειάζεται να βρούμε το θάρρος να ακούσουμε τον εαυτό μας και να επιδιώξουμε να κάνουμε ό,τι μας δίνει χαρά και νόημα.

Ονόμασε τρία πράγματα, δραστηριότητες που σε αναζωογονούν. Ποιές θα εντάξεις στο πρόγραμμα σου; Μη δεχτείς δικαιολογίες! Κάνε τις όσο και να μοιάζουν παράξενες!

 

  1. Πώς αντιλαμβάνεστε την επιτυχία;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσωπικής μας ιστορίας περιλαμβάνει τις επιτυχίες μας. Όμως, συχνά συνδέουμε την ευτυχία με πράγματα όπως χρήματα, εργασία, κοινωνική αναγνώριση και άλλα κοινωνικά (π.χ., γάμος, σπουδές κτλ) και οικογενειακά πρότυπα (π.χ., αν δεν σπουδάσεις δεν θα επιτύχεις τίποτα στη ζωή σου). Δε θα έπρεπε να έχουμε κάποιο πρότυπο επιτυχίας;

Η πλήρης διαγραφή όλων των προτύπων δεν είναι η σωστή απάντηση. Αντίθετα, εκείνο που πρέπει να απαντήσουμε είναι ποιά κριτήρια αναγνωρίζουμε εμείς ως επιτυχία. Είναι δύσκολο πραγματικά να καθορίσουμε τα δικά μας πρότυπα επιτυχίας ειδικά μάλιστα όταν δεχόμαστε καθημερινό “βομβαρδισμό” προτύπων (βλ. influencers, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πίεση από την οικογένεια, διαφήμιση, κτλ).

Όμως ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Χρειάζεται τα κριτήρια μας να είναι ρεαλιστικά και να βασίζονται σε αυτά που θεωρούμε σκόπιμα. Χρειάζεται να ξέρουμε τον εαυτό μας, τις δυνατότητες και τις ικανότητές του και τι τον ευχαριστεί. Χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι από αυτά που θεωρούμε κριτήριο επιτυχίας είναι δικό μας και όχι αποτέλεσμα κοινωνικής πίεσης.

Ονόμασε τρία κριτήρια επιτυχίας. Πώς θα καταλάβεις ότι τα ακολουθείς; Ποιά από αυτά τα τρία κριτήρια προέρχονται από κοινωνική πίεση και ποιά είναι δικά σου;

 

  1. Ποια είναι η αντίληψή σας για την ευτυχία;

Ενώ μάς είναι πολύ εύκολο να παραδεχτούμε πως την ευτυχία την καταλαβαίνει ο καθένας μας διαφορετικά, ωστόσο κάπου χανόμαστε προσπαθώντας να την βρούμε. Ο λόγος είναι πως δεν ξέρουμε τι ακριβώς γυρεύουμε ή υιοθετούμε πρότυπα ευτυχίας για να την αποκτήσουμε (βλ. τοξική θετικότητα). Πώς λοιπόν προσδιορίζουμε τι σημαίνει ευτυχία για εμάς; Αρχικά θα χρειαστεί να εντοπίσουμε τα πρότυπα ευτυχίας που μας επηρεάζουν και να δούμε πόσο χρήσιμα μας είναι. Έπειτα είναι απαραίτητο να μάθουμε πράγματα για εμάς, δηλαδή να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Η γνώση αυτή θα μάς δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες να δημιουργήσουμε τον προσωπικό μας ορισμό της ευτυχίας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ευτυχία είναι μια διαδικασία και όχι μια κατάσταση. Η ευτυχία έρχεται από την ικανοποίηση, την ισορροπία και την πληρότητα που νιώθουμε με τον τρόπο που ζούμε.

Ονόμασε τρία πρότυπα ευτυχίας που δεν είναι δικά σου; Με τι τα αντικαθιστάς;

 

Συμπέρασμα

Οι τρεις αυτές ερωτήσεις θα σάς βοηθήσουν να αξιολογήσετε την καθημερινότητά σας και να αναρωτηθείτε πόσο καλά δίνετε προτεραιότητα σε πράγματα που σάς δίνουν χαρά. Το να ξέρουμε ποιοί είμαστε θα μάς βοηθήσει να απαντήσουμε στην ερώτηση τι μάς δίνει χαρά και νόημα στη ζωή και να βρούμε το θάρρος να το επιδιώξουμε. Για να είμαστε ευτυχισμένοι, χρειάζεται να μάθουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Να μάθουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

Photo Credit: Nick Fewings on Unsplash

Visited 66 times, 1 visit(s) today