Πώς να πραγματοποιείτε στόχους ακόμα και όταν δεν έχετε διάθεση

  • Γνώμη

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε εμένα για να τους παρακινήσω να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Ελπίζουν πως με κάποιον μαγικό τρόπο θα εμφυσήσω τη διάθεση για δράση και η αναβλητικότητα θα αποτελεί παρελθόν.

Πριν έρθουν σε εμένα έχουν δοκιμάσει ένα σωρό άλλες τεχνικές. Κάποιοι αγοράζουν βιβλία αυτοβοήθειας ή παρακολουθούν σεμινάρια που τους ενθουσιάζουν για λίγο μέχρι να σβήσει σύντομα η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Άλλοι έχουν δημιουργήσει λίστες με στόχους και ανταμοιβές, αλλά και πάλι ο ενθουσιασμός δεν κρατάει παρά λίγες μέρες -στην καλύτερη περίπτωση μερικούς μήνες. Μερικοί χρησιμοποιούν παρακινητικά αποφθέγματα σε Facebook, Instagram, γραμμένα πάνω σε κούπες, αλλά και αυτά έχουν αδύναμη επίδραση στην επίμονη αναβλητικότητά που εμφανίζεται ξανά, μερικές φορές πιο έντονα και από πριν.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το πρόβλημα με αυτήν τη νοοτροπία είναι ότι τα παρακινητικά αποφθέγματα, οι συμβουλές και τα βιβλία και τα σεμινάρια παρακίνησης δεν έχουν καμία σχέση με το “πώς” να πραγματοποιείτε στόχους. Όλο αυτό το σύστημα βασίζεται στην παραπλανητική προϋπόθεση ότι πρέπει πρώτα να έχετε το σωστό συναίσθημα (π.χ., ευτυχισμένος, θετικά, κ.α.) και μετά η πραγματοποίηση του όποιου στόχου θα είναι απλή.

Δεν υποτιμώ καθόλου τη συμβολή της αισιοδοξίας και της ελπίδας στο να προχωρήσουμε με θάρρος και πίστη καθώς εργαζόμαστε για τους στόχους μας. Ωστόσο αυτό διαφέρει πάρα πολύ από το να περιμένουμε να νιώσουμε καλά για να δράσουμε. Μας κάνει να προσκολλόμαστε σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση και να περιμένουμε. Και όταν περιμένουμε, αναβάλλουμε και συνήθως περιμένουμε και άλλο μέχρι να έχουμε τη διάθεση.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ

Ποιός σας λέει ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι να “έχετε τη διάθεση” να εργαστείτε για τους στόχους σας για να αρχίσετε να το κάνετε;

Τα συναισθήματα (emotions) και η διάθεση (mood) είναι πρόσκαιρα, πάνε και έρχονται όπως αλλάζει ο καιρός. Αντί, λοιπόν, να περιμένετε να έχετε την κατάλληλη διάθεση και συναισθήματα, προτείνω να δημιουργήσετε ένα σύστημα συνηθειών, μια καθημερινή ρουτίνα όπου πραγματοποιείτε ένα μικρό βήμα κάθε μέρα είτε έχετε τη διάθεση είτε όχι. Χωρίς να περιμένετε να παρακινηθείτε ή να νιώσετε κάπως.

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αφιερώστε χρόνο -όσο εσείς πιστεύετε πως είναι αρκετός, π.χ. 2 ώρες κάθε πρωί πριν ξυπνήσουν τα παιδιά- αποκλειστικά για την επίτευξη του στόχου σας. Δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να δημιουργήσει, να σκεφτεί, να επανασχεδιάσει, να πραγματοποιήσει. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτή η μέθοδος έχει αποδώσει για νομπελίστες και μεγάλους διανοητές όπως ο Δαρβίνος. 4-5 ώρες καθημερινής, εστιασμένης, αφοσιωμένης προσπάθειας υπέρ του στόχου σας, χωρίς να περιμένετε να αισθανθείτε ότι έχετε τη διάθεση. Κάντε τη δουλειά που έχετε προγραμματίσει και οι ανταμοιβή θα είναι τεράστια. Κάντε την επίτευξη του στόχου καθημερινή συνήθεια.

ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αν συνεχίσετε να πιστεύετε ότι πρέπει πάντα να σας αρέσει αυτό που κάνετε και ότι η ζωή σας πρέπει να είναι χωρίς προβλήματα, σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια, χαμένοι στις αναποτελεσματικές μεθόδους της παρακίνησης και στην προσπάθειά σας να  αποφύγετε συναισθήματα δυσαρέσκειας ή πλήξης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας για να δράσουμε. Όταν μάθουμε να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε δράση χωρίς να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση.

 

Photo by D K on Unsplash

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram και να εγγραφείτε στο Νewsletter μας!

 

 

Visited 52 times, 1 visit(s) today