Φιλοδοξία: όταν το όραμα γίνεται εμμονή

  • Evidence-Based

Η φιλοδοξία μπορεί να μετατρέψει ένα όραμα σε εμμονή και να εκτροχιάσει καριέρες χρόνων. Αν και αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε υψηλούς στόχους, η ίδια αυτή δύναμη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το άτομο που είναι φιλόδοξο όσο και για τους συνεργάτες του.

Η έντονη επιθυμία για απόκτηση δόξας και πραγματοποίησης ενός οράματος ή στόχου μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, ανάλογα με το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω 3 αιτίες που η φιλοδοξία μπορεί να μετατρέψει ένα όραμα σε εμμονή και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε.

  1. Όταν ταυτιζόμαστε με τον στόχο

Η εμμονή εμφανίζεται όταν θεωρούμε τον στόχο μέρος της προσωπικής μας αξίας. Εστιάζουμε τόσο πολύ στην επίτευξη του ώστε δεν βλέπουμε τίποτα άλλο πέρα από τον αυτόν. Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ως εργαλεία για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Συνήθως η εμμονή οφείλεται σε ελλιπή κατανόηση του τι πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας, έχοντας υιοθετήσει τα κυρίαρχα πρότυπα ευτυχίας και επιτυχίας (π.χ., περισσότερα χρήματα σημαίνει ασφάλεια, ένα αδύνατο σώμα θα μου φέρει την αγάπη, κ.α.). Η φιλοδοξία μας τυφλώνει τόσο που ακόμα και όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε στον λάθος δρόμο, δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή. Το αντίθετο της εμμονής είναι η ευελιξία δηλαδή να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τον ίδιο τον προορισμό ακόμα και όταν είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε έναν στόχο που ίσως μας εξοντώνει ή μας εξουθενώνει ή δεν μάς αντιπροσωπεύει πλέον.

  1. Όταν ο στόχος δεν μας εκφράζει

Η δέσμευση προς τον στόχο έχουν περιορισμένη συμβολή στην επίτευξή του όταν οι αξίες μας δεν ευθυγραμμίζονται. Δεν αρκεί να επιδιώκουμε έναν στόχο όταν αυτός δεν εκφράζει αυτό που αντιπροσωπεύουμε στη ζωή. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο βιβλία αυτοβοήθειας εκεί έξω που μας καθοδηγούν πώς να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, έξυπνα, γρήγορα, προγραμματισμένα αλλά κανένα δεν μας διδάσκει πώς να εντοπίζουμε τους στόχους που πραγματικά μας ταιριάζουν.

Αν επιθυμούμε να βρούμε τι πραγματικά μας εκφράζει θα χρειαστεί να εντοπίσουμε τι έχει σημασία για εμάς στη ζωή, σε τι θα αποφασίσουμε να δώσουμε προτεραιότητα και προσοχή, και σε τι θα αφιερώσουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας.

  1. Όταν ο στόχος “σκοτώνει” ό,τι άλλο γύρω του

Όταν δεσμευόμαστε σε έναν στόχο, αναπόφευκτα θα επηρεάσουμε άλλες, αλληλένδετες πτυχές της κατάστασης την οποία και προσπαθούμε να αλλάξουμε. Διαταράσσουμε ισορροπίες και μπορεί να χάσουμε την επαφή μας με ανθρώπους και καταστάσεις. Μπορεί να χάσουμε την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε ή να επικοινωνούμε αυθεντικά. Να παραμελούμε πτυχές της ζωής μας, π.χ., υγεία, για να βγάλω περισσότερα χρήματα που πιστεύω πως θα μου δώσουν την ασφάλεια που ζητάω. Χρειάζεται να έχουμε επίγνωση πώς επηρεάζεται το περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε όταν επιδιώκουμε έναν στόχο.

Συμπέρασμα

Η εμμονική δέσμευση σε οποιοδήποτε στόχο δεν είναι συστατικό επιτυχίας ή αξιοσύνης. Επιδιώξτε να ανεβείτε σε όποια κορυφή επιθυμείτε, αλλά σιγουρευτείτε ότι η πορεία προς την κορυφή έχει νόημα και την απολαμβάνετε ίσως περισσότερο και από το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα.

 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να ανακαλύψετε το εσωτερικό σας δυναμικό, να ανακαλύψετε ποιοι είστε, τον σκοπό σας στη ζωή και ποιές αρχές και αξίες σάς καθοδηγούν, το coaching  πρόγραμμα αυτογνωσίας 1:1, δημιουργήθηκε με σκοπό να σάς βοηθήσει ώστε επιτέλους να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ workbook αυτογνωσίας.

Γνωρίζετε τί coaching υπηρεσίες προσφέρω; Μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter και να με ακολουθήσετε σε Facebook και Instagram.

 

Βιβλιογραφία

[1] Baumann, N., Kaschel, R., & Kuhl, J. (2005). Striving for Unwanted Goals: Stress-Dependent Discrepancies Between Explicit and Implicit Achievement Motives Reduce Subjective Well-Being and Increase Psychosomatic Symptoms. Journal of Personality and Social Psychology, 89(5), 781–799.

[2] Brunstein, J. C., Schultheiss, O. C., & Grässmann, R. (1998). Personal goals and emotional well-being: The moderating role of motive dispositions. Journal of Personality and Social Psychology, 75(2), 494–508.

[3] Burkeman, O. (2012). The Antidote. Happiness for people who can’t stand positive thinking. Text Publishing. Melbourne, Australia.

[4] Kayes, C. D. (2006). Destructive goal pursuit: The mount Everest disaster. Palgrave Macmillan. United Kingdom.

[5] Lester, J., (1983). Wrestling with the Self on Mount Everest. Journal of Humanistic Psychology 23: 31-41.

[6] Rowe, D., (2009). Why Uncertainty is Good for You. The Sunday Times. Retrieved 5/1/2022

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Visited 66 times, 1 visit(s) today