Iσορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας (work-life balance) σε 4 στάδια

Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας (work-life balance) είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεπερνά τα όρια της οργάνωσης  του  χρόνου  σε  ατομικό  επίπεδο  και  συνδέεται  με τις οικογενειακές σχέσεις και την ποιότητα ζωής. Αναφέρεται στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των ρόλων που εκτελούμε καθημερινά, της πληθώρας υποχρεώσεων, απαιτήσεων και δεσμεύσεων και της προσωπικής μας ζωής.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει η τέλεια αρμονική ισορροπία ως μαγική συνταγή που ισχύει για όλους. Υπάρχει όμως ένα κοινό πλαίσιο που μας βοηθά να διερευνήσουμε τις ανάγκες μας, τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας.  

Εδώ αναλύω τα τέσσερα στάδια αυτού του work-life balance πλαισίου.

Στάδιο 1ο: κάνω παύση

Η παύση είναι το στάδιο σκέψης και αξιολόγησης όσων κάνετε κάθε μέρα σχεδόν αυτόματα. Τι πράγματα κάνετε που θέλετε να συνεχίσετε; Εάν η εργασία είναι το πάθος σας και θέλετε να συνεχίσετε σε αυτούς τους ρυθμούς, πώς σας φαίνεται; Όλα καλά; Περιγράψτε πώς θα ήταν μια πραγματικά υπέροχη μέρα στην εργασία σας. Μπορείτε αυτές σας τις επιθυμίες να τις μοιραστείτε με τον/την σύντροφό/σύζυγό σας;

Στάδιο 2ο: αποδεσμεύομαι

Όταν κάτι δεν λειτουργεί τότε ή το σταματάμε ή το διορθώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή μας. Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε μικρές επεμβάσεις για να διορθώσουμε ή να σταματήσουμε αυτό που δεν λειτουργεί. Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε ειλικρινείς για το τι κοστίζουν οι εθισμοί μας. Είστε εθισμένοι στην πολύωρη εργασία, στη μη υγιεινή διατροφή; Ποιός εθισμός συμβάλει στην ανισορροπία; Ενδιαφέρεστε περισσότερο για την φροντίδα των άλλων και όχι τη δική σας; Ποιές προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσάς ή εσείς από τον εαυτό σας, σάς εξουθενώνουν; Εάν αισθάνεστε κολλημένοι στην τρέχουσα κατάστασή σας, ίσως ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα σχέδιο εξόδου. Μπορεί να θέλετε να προχωρήσετε σε μικρές αλλαγές του εργασιακού σας ρόλου, π.χ., να αρχίσετε να εργάζεστε διαφορετικές ώρες ή όταν εργάζεστε να υπάρχει ένα προκαθορισμένο διάλλειμα. Ποιά μικρή θετική αλλαγή θα κάνετε;

Στάδιο 3ο: δοκιμάζω (τι θα συμβεί αν..; μήπως..;)

Είμαι οπαδός της δια βίου μάθησης. Μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα που θα με βοηθήσουν να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να δημιουργήσω, να συνδεθώ με άλλους ανθρώπους και να συμβάλλω θετικά στην οικογένειά μου και στην επιχείρηση μου. Ο τρόπος που ζούμε μάς ικανοποιεί όταν αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό. Ποια πράγματα είναι σημαντικά για εσάς; Υπάρχουν κάποιες νέες δεξιότητες που θέλετε να μάθετε; Μήπως ήρθε η ώρα της μεταβίβασης της επιχείρησης; Μήπως θέλετε να κάνετε εκείνο το ταξίδι που αναβάλετε συνέχεια; Τι θα συμβεί αν αρχίσετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε κάποια νέα δραστηριότητα; Η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια, και μοιάζει περισσότερο με “ελατήριο” παρά με ευθεία γραμμή. Η σκληρή δουλειά ΔΕΝ εγγυάται την επιτυχία. Ποιος είναι ο ορισμός της επιτυχίας σας;

Στάδιο 4ο: αλλάζω σελίδα

Ίσως πάλι να θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή σας έτσι ακριβώς όπως είναι. Η ζωή όμως περνάει γρήγορα και με τον ίδιο ρυθμό χάνονται και τα όνειρά σας, αν δεν δώσετε χρόνο και χώρο ώστε να σκεφτείτε ποιός θέλετε να είστε και τι χρειάζεται για να γίνετε αυτός που θέλετε να είστε.  

Προσωπικά, θέλω να ζω μια ζωή όπου φροντίζω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και την ευρύτερη κοινότητα στην οποία ζω και εργάζομαι.

Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας και η προγραμματισμένη αλλαγή μπορεί να ακούγονται αδύνατα, αλλά αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά πως θέλετε να ξαναγράψετε το σενάριο της ζωής σας.

Το συμπέρασμα είναι πώς κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να αλλάξει και να δώσει νέα πνοή στη ζωή του. Μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε να ζείτε όπως ζούσατε πάντα, ή μπορείτε να δείτε την κατάστασή σας με θάρρος και να πείτε “Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.”

Η αλλαγή περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

* Κρατήστε αυτό που είναι καλό και σωστό για εσάς.

* Εγκαταλείψτε τις συνήθειες, τις δραστηριότητες και τους ρόλους που δεν λειτουργούν πλέον για εσάς.

* Μάθετε καινούρια πράγματα που θα σας δώσουν ενέργεια

* Προχωρήστε με ένα χρονοδιάγραμμα για αυτά που θέλετε να αλλάξετε

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας τότε ο αναλυτικός οδηγός “Βρίσκω την ισορροπία μου” είναι για εσάς. Σε αυτόν τον οδηγό περιέχεται το πλαίσιο διερεύνησης των στόχων σας και τεστ αξιολόγησης των παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Στείλτε μου ένα email στο starakilifecoaching@gmail.com με θέμα “Βρίσκω την ισορροπία μου” και θα σας τον στείλω ΔΩΡΕΑΝ. 

Visited 44 times, 1 visit(s) today